'Dragi Lastane!' za publiku najbolji film ZagrebDoxa

Film 'Dragi Lastane!' redateljice Irene Škorić publika koja je posljednjih sedam dana pohodila ZagrebDox proglasila je najboljim na tom međunarodnom festivalu dokumentarnog filma. Film, koji je premijerno prikazan u regionalnoj konkurenciji, dobio je visoku ocjenu publike 4,81. U tijesnoj je utrci za nagradu publike do zadnje projekcije bilo nekoliko filmova, a čak ih je osam dobilo ocjenu višu od 4,5.

Prosječna ocjena svih filmova iz međunarodne i regionalne konkurencije (sveukupno 44 naslova) iznosi 4,1, što, tvrde u ZagrebDoxu, pokazuje zadovoljstvo publike ovogodišnjom ponudom. Dokumentarni film 'Dragi Lastane!' nakon više od četiri desetljeća otkriva jednu od 'najčuvanijih tajni hrvatskog novinarstva' - tko stoji iza Lastana, pjegavog momka koji i danas u Modroj lasti odgovara na pitanja znatiželjnih i zbunjenih tinejdžera.

Redateljica Irena Škorić i sama je bila jedna od mnogih čitateljica Modre laste u kojoj je, kako kaže, uz strip na zadnjoj stranici najprije čitala stranice s Lastanom. Godinama je pokušavala saznati tko se krije iza Lastana, a kada je odlučila napraviti film o tome, naišla je na mnoge prepreke zbog čvrstog kodeksa šutnje u uredništvu časopisa, koji se ponekad odnosio čak i na  članove Lastanove obitelji. Uz razgovore s mnogima koji su stvarali lik, otkriveno je da su od uvođenja rubrike 1969. u tada najtiražnijem časopisu za djecu bila najmanje četvorica Lastana, dok se identitet sadašnjeg, koji dobiva ipak više elektroničke pošte nego pisama, još čuva u tajnosti.

Svečana dodjela HT nagrade publike održat će se večeras u dvorani 1 kina Cineplexx. Nagradu će, uz direktora ZagrebDoxa Nenada Puhovskog, uručiti Nataša Rapaić, članica uprave Hrvatskog Telekoma i glavna operativna direktorica za privatne korisnike. Programom "Best of Fest" u četiri dvorane kina Cineplexx, u sklopu kojeg će biti prikazani svi nagrađeni filmovi, večeras će završiti deseto izdanje ZagrebDoxa, na kojemu je prikazano više od 150 filmova. U deset godina postojanja, festival je prikazao više od 1500 dokumentaraca, koje je dosad popratilo više od dvije stotine tisuća posjetitelja i posjetiteljica, ističu organizatori.