HEP šuti o projektu HE Krčić, ali ekolozi ne

Iznad slapa Krčića, izvorišta rijeke Krke kod Knina, HEP planira graditi hidroelektranu s akumulacijskim jezerom. O tom se projektu razmišlja već 40 godina. No to je područje danas dio ekološke mreže Natura 2000 i važni krajobraz pa tek slijedi izrada potrebnih studija. Iz HEP-a ni riječi o projektu, a ekolozi i zaštitari prirode strahuju zbog mogućih posljedica.

Projektom HE Krčić na sedrenoj barijeri iznad samog slapa planirana je izgradnja armirano-betonske brane visoke 9,5 metara. Kanjon Krčića 2,5 km uzvodno od brane bio bi potopljen i pretvoren u akumulacijsko jezero. Tu je i bušotina kojom bi se crpila voda iz podzemnog vrela Krke. Deseci tisuća prostornih metara betona i drugoga materijala završili bi pod zemljom - zbog stvaranja takozvane injekcijske zavjese koja bi spriječila otjecanje vode kroz porozno krško tlo, upozorava najviši autoritet hrvatske hidrogeologije Srećko Božićević.

Najavljena godišnja proizvodnja energije u hidroelektrani je 38 GWh. A to nije dovoljno ni za potrebe stanovništva Knina. O tome koliko stoji projekt i o drugim detaljima iz HEP-a ni slova. Poručuju tek da je projekt još u preranoj fazi.

Studije o utjecaju na prirodu tek treba napraviti jer to je područje danas dio zaštićene europske ekološke mreže NATURA 2000 i važan krajobraz. Ministar zaštite okoliša, kaže, nije upoznat s projektom. Ali jest njegova prethodnica Mirela Holy. Ona smatra da bi realizacija takvog projekta mogla ugroziti i sam Nacionalni park Krka.

Pogledajte videoprilog!