Industrijska proizvodnja neočekivano porasla 2,2 posto

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u siječnju porasla za 5,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na siječanj prošle godine ojačala 2,2 posto.

To je znatno bolji podatak nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u siječnju industrijska proizvodnja pala za 2,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom su svi očekivali pad, u rasponu od 1,3 do 3,9 posto.

Rast u siječnju prvi je uspon proizvodnje nakon devet mjeseci neprestanog pada. U cijeloj prošloj godini industrija je oslabila 2 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Negativan trend u industrijskoj proizvodnji, koji je trajao od travnja 2013. godine, u siječnju je zaustavljen, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

Promatrajući prema GIG-u, u siječnju je na godišnjoj razini najviše, 11,7 posto, porasla proizvodnja intermedijarnih proizvoda. S rastom od 2,2 posto slijedi sektor netrajnih proizvoda za široku potrošnju, a zatim trajnih proizvoda za široku potrošnju, s rastom od 1,5 posto.

Očekivano smanjenje kupovne moći građana te posljedično slaba domaća potražnja, restrukturiranje najvećih poduzeća, uz slabiju inozemnu potražnju, ograničavajući su čimbenici oporavka industrijske proizvodnje u ovoj godini.

Međutim, s obzirom na to da u 2014. očekujemo blagi pozitivan doprinos investicija i povlačenje barem dijela sredstava iz fondova EU, procjenjujemo da bi i industrijska proizvodnja u dijelu proizvodnje kapitalnih dobara mogla početi ostvarivati pozitivne godišnje stope rasta, zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria.