Prosvjed učitelja - Jovanović izašao pred prosvjednike

Stotinjak učitelja i profesora prosvjedovalo je pred Ministarstvom znanosti protiv novog nacrta Pravilnika o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi.

Pravilnik donosi uštede na učiteljima, to znači da svi oni koji sada rade na nepuno radno vrijeme neće više raditi i da oni s punim radnim vremenom idu na nepuno radno vrijeme, upozorila je predsjednica SHU-a Sanja Šprem.

Ona je prije nekoliko dana na konferenciji za novinare ustvrdila da će zbog spornog Pravilnika bez posla ostati između 500 do 1000 učitelja, a njih do 35 posto ili oko četiri tisuće prijeći će s punoga na nepuno radno vrijeme. Učenici će, istaknula je Šprem danas, izgubiti kvalitetu rada u školi, a škole identitet. Roditelji moraju shvatiti da će kvalitetu rada, ako pravilnik ostane, morati platiti sami. Svi roditelji neće moći podjednako moći osigurati budućnost svoje djece, što je žalosno, dodala je.

Također je optužila MZOS da svojim prijedlogom omalovažava rad učitelja jer predlaže da on ne bude temelj za izračun količine radnog vremena.

Ministar Željko Jovanović izašao je pred prosvjednike, saslušao ih i preuzeo materijale. On smatra kako nema nijednog razloga za prosvjede zbog nacrta pravilnika te istaknuo da o njemu još traje rasprava. Ustvrdio je da je pravilnik rađen u interesu učenika, pa ga je iznenadila sindikalna najava blokade školskog sustava.

Također je naglasio da plaće učitelja neće biti ugrožene. Prosvjed je potpuno nepotreban jer traje javna rasprava. Dakle ako imaju primjedbe, prijedloge i poboljšanja neka ih pošalju u javnu raspravu. Treba naglasiti da je prijedlog pravilnika izabralo jedanaesteročlano povjerenstvo, a pozvani su i predstavnici sindikata da u njemu sudjeluju, poručio je Jovanović.

Prema projekciji Sindikata hrvatskih učitelja, četiri tisuće učitelja predmetne nastave i odgojnih predmeta neće moći ispuniti normu, zbog čega će plaće biti manje od 500 do 1500 kuna. Čelnica sindikata Sanja Šprem pravilnik je nazvala udarom na odgojnu ulogu škole jer se u učiteljsku normu više neće ubrajati satovi razredne zajednice niti ikakav dodatni rad s učenicima izvan redovite nastave.