'Ne postoji loša vibra između mene i ljudi s juga'

HŽ Cargo sada plaća grijehe prošlosti - to je tvrtka koja je uz pad prometa povećala broja zaposlenih, izjavio je u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada' Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture.

Slušaonica HRA - 'A sada Vlada'

Nevezano za odlazak 800 zaposlenih, Cargo mora ući u komercijalne vode i morat će otići još ljudi. Da su se ove mjere počele provoditi ranije (2009.), rezovi ne bi bili tako bolni, dodao je. Cijeli paket mjera može uspjeti, kazao je ministar te pozvao upravu i sindikate da sjednu i nađu najbolje rješenje. Neizbježno se mora smanjiti broj zaposlenih i plaće za 25 posto.

Ne postoji neka loša vibra između mene i ove vlade glede hrvatskog juga, komentirao je Dončić pitanje gledatelja koje se odnosilo na izgradnju Pelješkog mosta. Ministar je rekao da bi za Pelješki most sudija o izvedivosti trebala biti gotova do konca godine zajedno s analizom koristi i troškova (cost-benefit) a u rujnu 2015. zatvorit će se financijska konstrukcija i moći će se krenuti s radovima. 'Kod nas nema lažnih otvaranja', kazao je Hajdaš Dončić. 

Rekao je da je proračun usklađen s preporukama Europske komisije, a ono što je još važnije i s preporukama MMF-a, koji je zadovoljan strukturnim reformama. Što se tiče sektora pomorstva, prometa i infrastrukture Dončić je kazao kako je njegov budžet uglavnom fiksan. 'Vlada je kao jedan tim i uvijek svi moramo voditi interesa i računa o dva možda ne najteža sektora, ali zapravo najzahtjevnija koja se tiču šire društvene zajednice, to je sektor zdravstva i školstva, gdje valja biti vrlo suptilan i oprezan u i planiranju i možebitnim rashodima, tako da svi zajedno moramo djelovati da ono što je postulat hrvatskoga društva besplatno školstvo i zdravstvo tako i ostane', rekao je Hajdaš Dončić.

Iz HŽ Karga poslali su otvoreno pismo u kojemu traže povlačenje pravilnika kojim su određene liste tehnološkoga viška te početak pregovora o uštedama. O stanju u toj tvrtki trebalo bi se raspravljati i na sjednici mjerodavnog saborskoga odbora, ali i na sastanku socijalnih partnera s upravom.

Nakon prošlotjednog prosvjeda, radnici HŽ Karga najavili su i novi ako im resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić ne pomogne u rješavanju problema.