Društvo prijatelja dubrovačke starine nastavlja upravljati zidinama

Društvo prijatelja dubrovačke starine priopćilo je danas da se odlukom Ustavnog suda o privremenoj obustavi Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline - Društvu omogućuje nastavak upravljanja dubrovačkim zidinama, do donošenja konačne odluke Ustavnog suda o suglasnosti tog Zakona s Ustavom.

Zatraženo očitovanje oko ovrhe nad dubrovačkim zidinama

Ustavni sud jučer je, naime, donio privremenu mjeru obustave primjene nedavno donesenih izmjena Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, radi sprječavanja posljedica koje bi mogle nastati primjenom odredbi.

Tajnik Društva Niko Kapetanić izjavio je kako su njihova očekivanja od pravne države u ovom trenu ispunjena. Čekamo nastavak procesa i dokazivanja protuustavnosti donesenih izmjena Zakona. Mi ćemo i dalje upravljati zidinama, prema ugovoru s Gradom Dubrovnikom, na najbolji način, kao što više od 50 godina brinemo i radimo na zaštiti, obnovi i rekonstrukciji dubrovačkih zidina, rekao je Kapetanić.

Inače, prijedlog za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, Društvo je predalo Ustavnom sudu krajem veljače.

Naš prijedlog za ocjenu ustavnosti direktno ukazuje na velik broj nepravilnosti u zakonu koji je stupio na snagu. Obraćanjem Ustavnom sudu Društvo želi zaštititi kulturnu baštinu Dubrovnika, dokazati neustavnost Zakona i osigurati da se o zidinama brinu oni čiji je jedini cilj očuvanje kulturnog identiteta zidina i Dubrovnika, izjavio je Denis Orlić, predsjednik Društva. 

Društvo prijatelja dubrovačke starine neovisna je, nevladina, neprofitna građanska udruga, osnovana 1952. godine u svrhu očuvanja, zbrinjavanja i promicanja bogate i slojevite dubrovačke kulturne baštine. Društvo od 1969. upravlja i skrbi o gradskim zidinama Dubrovnika, koje su jedan od najpoznatijih i najbolje očuvanih fortifikacijskih sustava u svijetu, a skrbi i o drugim kulturnim spomenicima dubrovačkog kraja poput stonskih zidina i Sokol grada u Konavlima.