Vrhovni sud ukinuo rješenje kojim je odbijeno izručenje Mustača

Vrhovni sud prihvatio je žalbu obitelji Đureković i ukinuo rješenje Županijskog suda u Velikoj Gorici koji je u siječnju odbio izručiti bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe Zdravka Mustača Njemačkoj zbog ubojstva Stjepana Đurekovića. Predmet je vraćen prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje.

Zdravko Mustač na slobodi


Slijedom odluke Vrhovnog suda, Županijski sud u Velikoj Gorici ponovno će odlučivati o zahtjevu Njemačke za izručenjem bivšeg jugoslavenskog obavještajca, kazao je glasnogovornik tog suda Ante Zeljko.

U izjavi za Studio 4 HRT-a odvjetnik obitelji Đureković, Siniša Pavlović izrazio je zadovoljstvo ovom odlukom, posebno u onom dijelu gdje se Giseli Đureković priznaje svojstvo stranke u postupku.
Pogledajte prvi videoprilog.

Pavlović je rekao kako još nije primio odluku, pa je ne može detaljnije komentirati. Na pitanje kada bi velikogorički sud mogao ponovno odlučivati o Mustaču, kaže da bi to moglo biti potkraj idućeg tjedna.

Detalje odluke Vrhovnog suda, velikogorički sud objavit će u ponedjeljak.

Bivšeg jugoslavenskog obavještajca Njemačka traži zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, likvidiranog 1983. pokraj Münchena, dok je njegov suosumnjičenik i bivši šef jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josip Perković predan 24. siječnja.

Perković izručen Njemačkoj


Za razliku od Perkovića, čije je izručenje odobrio zagrebački Županijski sud, što je poslije potvrdio i Vrhovni sud, velikogorički sud odbio je zbog zastare izručiti Mustača.

Stjepan Đureković - motivi ubojstva


U drugom videoprilogu donosimo razgovor s bivšim glavnim državnim odvjetnikom, bivšim predstojnikom Ureda za nacionalnu sigurnost i bivšim predsjednikom Vrhovnog suda Krunislavom Olujićem. Doznajte što on kaže o raspletu situacije.