Izložba "Rukovet" Josipa Vanište

Izložba Josipa Vanište "Rukovet" koja obuhvaća umjetnikove projekte, crteže, kolaže, edicije i dokumentaciju otvara se u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Ovom izložbom, ističe u katalogu Tonko Maroević, HAZU želi ukazati na neusporedivi stvaralački, idejni i kulturni doprinos svojega istaknutoga člana Josipa Vanište. Izložba nudi uvid u široke raspone i vrhunske domete likovnog stvaralaštva, likovnog svjedočenja i nemimoilazne pedagoške-društvene uloge slikara Josipa Vanište.

U Akademijinoj palači tako će biti izložen sažet presjek crteža, kolaža i slika, od nekoliko ranih Vaništinih ostvarenja do niza recentnih radova, ali i knjige i publikacije, pisma i dokumentacija kojima je odao počast svojim učiteljima, suputnicima i duhovnim mentorima.

Likovni postav izložbe potpisuje Akademijin član suradnik Nenad Fabijanić, a izloženi će biti, uz ostalo, kolaži "Protiv rata" iz 1944., "Postmodernizam nema značenja... Jean Baudrillard" iz 2000., crteži olovkom "Prolaz na Savskoj cesti" iz 1951., "Put" iz 1953., "Ravnica" iz 1954., ulja na platnu "Mrtva priroda" iz 1956., "Diptih: Zanimanje za nešto s one strane slikarstva" i "Srebrna linija" iz 1968. te noviji radovi "Laterna magica" i "Golgota" iz 2013.