Kureishi: Tečajevi kreativnog pisanja su gubitak vremena

Nagrađivani književnik Hanif Kureishi, kojega je časopis Times uvrstio među pedeset najvećih britanskih pisaca od 1945. naovamo, izjavio je da su tečajevi kreativnog pisanja gubitak vremena, a većina studenata koji ih pohađaju, uključujući mnogo njegovih, posve je netalentirana.

Kureishi, koji na londonskom Sveučilištu Kingston podučava studente pisanju romana, scenarija i drama, smatra da je 99,9 posto njegovih studenata posve netalentirano, piše The Independent. Većina mojih studenata jednostavo ne zna ispričati priču. Znaju pisati rečenice, ali nemaju pojma kako priču razviti i ispričati do kraja, a da pritom nitko ne umre od dosade čitajući je, izjavio je autor nagrađivanog romana Buda iz predgrađa.

Pisati nije lako, a znati pisati velika je vještina. Može li se tome nekoga naučiti? Mislim da ne, dodao je Kureishi, govoreći na književnom festivalu Independent Bath Literature Festival u organizaciji Katedre kreativnog pisanja na Sveučilištu Bath Spa. Studenti uglavnom ne razumiju da je priča ta koja te zapravo vodi. Glavna im je briga pisanje i proza, a ti si misliš: Dovraga i proza, nitko ti knjigu neće čitati zbog proze, jedino što žele saznati jest što će se sljedeće dogoditi u priči, objasnio je pisac, poznat među studentima kao iznimo zahtjevan profesor.

Uloga profesora kreativnog pisanja nije proizvoditi pisce bestselera, ali im zato može reći imaju li talenta i dati im smjernice kako ne bi gubili previše vremena, smatra.