Repertoar borbenih pjesama za početak 21. stoljeća

Mali čovjek radi, a ne prima plaću. Mali čovjek ima veliko srce, opterećen je kreditima i ne igra glavne uloge. Mali čovjek se bori za vlastitu egzistenciju. "Mali čovjek želi preko crte" novi je projekt umjetničkoga kolektiva Montažstroj koji traga za "malim ljudima" među nama i istodobno poziv na glazbeno-kazališni performans na kojem će premijerno biti izveden repertoar borbenih pjesama za početak 21. stoljeća.

Borut Šeparović
, glazbeni producent, redatelj i autor projekta, s mladom ekipom opet će pokazati na slabe točke našeg društva. Kako se navodi na web- stranicama Montažstroja, u "Zboru malih ljudi" okupljeno je 40-ak srčanih članova među kojima su Starci, Lezbe, Crnci, Djeca, Žene, Srbi, Radnici... Sve ih povezuje činjenica da se katkad prepoznaju u floskuli "mali čovjek". Povezuje ih i činjenica da žele prijeći crte koje društvo nameće. Oni su takozvana tiha većina u našem društvu. A sada će postati bučni. Ujedinit će svoje glasove u pjesmama politički nekorektnog sadržaja. Uz elektroničke plesne ritmove i distorzirane gitare pokušat će dignuti publiku na noge da zapjevaju i zaplešu s njima.
 
U našem performansu istražit ćemo može li pop glazba u današnje vrijeme postati oruđe izravnog poticanja na društvene promjene. Ili ona, kao i kazalište, nudi samo lažna obećanja o društvenoj promjeni i revolucijama koja ostaju samo dio umjetničkog imaginarijaOkvir našeg multimedijalnog projekta razgovori su s raznim interesnim skupinama našeg društva. U sustavu u kojem smo prisiljeni boriti se svatko sam za sebe zanimalo nas je možemo li prevladati pojedinačne interese u korist zajedničkih. Možemo li crte koje nas ograničavaju prijeći kao pojedinci ili tek kada spojimo ruke i zakoračimo zajedno?, navodi se na stranicama Montažstroja.

Montažstroj i "Zbor malih ljudi" nastupit će 14., 15. i 16. ožujka 2014. u Zagrebačkom centru za Nezavisnu kulturu i mlade – Pogon Jedinstvo s početkom u 20 sati.

Više o predstavi pogledajte u videoprilogu iz emisije Hrvatska uživo.