Tjedan posvećen najsloženijoj živoj strukturi u svemiru

Procjenjuje se da na bolesti mozga i krvnih žila otpada čak 35 posto ukupnih troškova u javnom zdravstvu. Važnost prevencije kod tih bolesti je golema, o čemu će ovoga tjedna, nazvanog Tjedan mozga, biti govora diljem zemlje.

Mozak teži samo kilogram i pol. No zato je bogat živčanim stanicama. Ljudski mozak ima ih oko 100 milijardi. Slikovito - u njemu postoji gotovo 3,2 milijuna kilometara 'žica', što je čovjekovu umu teško predočivo. Dragocjene stanice zasad nije moguće obnoviti.

Moždani udar i dalje je vodeći uzrok invaliditeta. Većina oboljelih su u radno aktivnoj dobi od 45 do 59 godina. No javlja se i kod mlađih osoba, čak i kod djece od 15, 16 godina. Endovaskularno liječenje za takve slučajeve šansa je za kvalitetan život. Unutar 6 sati od moždanog udara pacijent treba biti na operacijskom stolu. Učinkovitost takvih postupaka je 85 posto prema sudijama, no potrebno je da pacijent dođe na vrijeme u bolnicu.

Vrijeme je ključno i za preživljavanje mozga. Ako ostane 4-6 minuta bez kisika, odumire. Toj najsloženijoj živoj strukturi u svemiru - u stoljeću uma - posvećen je ovaj cijeli tjedan.