Hrvatski majstori u Beču

Varaždinski Gradski muzej predstavlja se Beču i Bečanima, i to najboljim od onoga što čuva u fundusu Galerije starih i novih majstora - slike velikana hrvatske umjetnosti 20. stoljeća.

Djela naših umjetnika idealno su se uklopila u dvije galerije 500-godišnje palače Porcia u samome središtu Beča. Među 6400 djela koja posjeduje Galerija starih i novih majstora nije bilo lako odabrati ona koja će najbolje predstaviti varaždinski Gradski muzej. Naposljetku je odlučeno da to bude 40-ak modernih hrvatskih umjetnika koje je u stvaralaštvu privlačila bečka secesija.   

Tako su se u Beču našle 52 slike i skulpture Slave Raškaj, Ede Murtića, Ljube Babića, Pavla Vojkovića, Ive Režeka, Vlahe Bukovca, Miljenka Stančića i još mnogih drugih. 

Veoma sam sretna što je ova izložba u Beču jer je upravo ona pokazatelj da se umjetnost i kultura ne nalaze samo u metropolama, već i u manjim gradovima. Ovakva izložba za Beč je veliko obogaćenje, rekla je voditeljica Odjela za kulturu u Uredu saveznog kancelara Republike Austrije Andrea Ecker. 

Ova izložba potaknula je i daljnju suradnju - za iduću godinu s bečkim kulturnim institucijama dogovorena je uzvratna izložba u Varaždinu o povezanosti s habsburškom carskom obitelji te 400 godina zajedničkog života Austrijanaca i Hrvata u jednoj državi.