Otvoren hrvatski štand na Sajmu knjiga u Leipzigu

Na međunarodnom Sajmu knjiga u Leipzigu, koji je sinoć svečano otvorio vrata, jutros je službeno otvoren hrvatski štand koji je okupio niz hrvatskih autorica i autora uključenih u program izbornice Alide Bremer Fokus Suedosteuropa s posebnim fokusom na zemlje Jugoistočne Europe, Lihtenštajna i Švicarske.

Otvorenju su uz autore nazočili pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević, hrvatski veleposlanik u Njemačkoj Ranko Vilović te brojni drugi gosti.

Osim što će se na štandu predstavljati hrvatski autori, koji će kroz tribine, forume, predavanja, okrugle stolove i čitanja predstavljati svoja djela, u druženjima će sudjelovati i autori iz Europe.

Na hrvatskom izložbenom prostoru predstavljaju se recentna hrvatska izdanja koja tematikom odgovaraju na ovogodišnju temu sajma - Prvi svjetski rat. Glavna knjiga koja se promovira je Tamna strana Marsa: Hrvatska autobiografija i Prvi svjetski rat Filipa Hameršaka objavljena u izdanju Naklade Ljevak, no tu su i Proust u Veneciji, Matoš u Mlecima Milane Vuković Runjić (Vuković & Runjić), Rod Miljenka Jergovića (Fraktura), novo izdanje Ive Andrića (Školska knjiga) i druge.

Prvoga dana Sajma otvorena je i izložba fotografija Hassana Abdelghanija Utonuli u sadašnjost 1914. godine, koje prikazuju nadgrobne spomenike s Mornaričkog groblja u Puli. Izložba donosi fotografije keramičkih slika s nadgrobnih spomenika a tema je prolaznost vremena.

U organizaciji Hrvatske dječje knjige i Hrvatskog društva za djecu i mlade na Sajmu će se predstaviti i pisci za djecu i mlade Želimir Hercigonja i Robert Mlinarec.

Sajam knjiga u Leipzigu svečano je otvoren sinoć dodjelom nagrade za europsko razumijevanje indijsko-britanskom povjesničaru i publicistu Pankraju Mishri. Na sajmu ove godine sudjeluje više od 50 pisaca iz 17 zemalja.