Sveučilište donijelo odluku o 750 studentskih stipendija

Zagrebačko sveučilište stipendirat će ove godine 750 studenata s milijun i 100 000 kuna. Stipendije su namijenjene nadarenim studentima i onima deficitarnih struka - matematike, informatike i prirodoslovlja.

Prvi put potporu će dobiti i izvrsni studenti roditelji kao i oni s invaliditetom i bez roditeljske skrbi. Pripremaju i pravilnik o nagrađivanju izvrsnih istraživača.

Prema riječima prorektorice Blaženke Divjak stipendije iz Fonda za stipendiranje darovitih studenata dodjeljuju se skupini koji pripadaju kategoriji 3 posto najuspješnijih na studijskom programu. Stipendije će se dodijeliti vjerojatno potkraj ovoga ili početkom sljedećega mjeseca.

Prorektorica za poslovanje Vesna Vašiček istaknula je kako Ministarstvo financija i MZOS imaju mogućnost nadzora nad sredstvima koje Sveučilište ostvaruje iz vlastitih prihoda. Nije dobro da Ministarstvo i Sveučilište komuniciraju samo preko medija, rekla je podsjetivši kako je Rektorski zbor održao i izvanrednu sjednicu na kojoj se raspravljalo u vlastitim sredstvima Sveučilišta.

Istaknula je i kako još nema razgovora s MZOS-om oko realizacije tih sredstava te dodala kako Sveučilište radi po dosadašnjim zakonima već dvadesetak godina. Napomenula kako sveučilišne jedinice ostvaruje od 2 do 50 posto vlastitih sredstava te dodala kako su ta sredstva 30 posto udjela u sredstvima Sveučilišta.

Rektor Bjeliš je ocijenio kako Sveučilište bez vlastitih sredstava ne bi moglo opstati te dodao kako je sustav nagrađivanja važan za uspjeh na poslu. Bez toga ne možemo biti konkurentni ni s privatnim, a pogotovo s vanjskim sektorom, rekao je dodavši kako treba otvoriti s ministarstvima bitni i suštinski dijalog o toj temi.

Ocijenio je i kako postoji tendencija da se sveučilište, umjesto javnim, sve više naziva državnim, a ljudi na Sveučilištu državnim službenicima. Takva nastojanja dovode u pitanje autonomiju Sveučilišta, rekao je dodavši kako se osjećaju tendencije prema etatizaciji.