Prvi put od 2000. bilježimo pad inflacije

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u Hrvatskoj su u veljači pale za 0,6 posto na godišnjoj razini u odnosu na veljaču 2013., prema mjesecu prije niže su za 0,3 posto, dok su u godišnjem prosjeku više za 1,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

U veljači je, prvi put otkad pratimo podatke, zabilježen pad indeksa potrošačkih cijena na godišnjoj razini, ističu analitičari Raiffeisenbank Austrije (RBA). Međugodišnji pad cijena bilježi se prvi put od 2000., odnosno otkada su raspoloživi podaci DZS-a, dok se na mjesečnoj razini pad inflacije mjeren potrošačkim cijenama bilježi peti mjesec zaredom.

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u veljači u odnosu na siječanj najviše su pale cijene odjeće i obuće, koje su, zbog sezonskih sniženja, u prosjeku niže za 2,4 posto. Cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja, cijene prometa te cijene rekreacije i kulture u prosjeku su niže za 0,4 posto, cijene zdravstva za 0,3 posto, a cijene prehrane i bezalkoholnih pića, cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva te cijene ostalih dobara i usluga za 0,2 posto.

Istodobno su porasle cijene komunikacija, u prosjeku za 0,1 posto, a cijene alkoholnih pića i duhana, cijene obrazovanja i ugostiteljskih usluga ostale su na istoj razini.

Pad potrošačkih cijena na godišnjoj razini djelomično je posljedica visoke prošlogodišnje baze, ali i izostanka inflatornih pritisaka s obzirom na nastavak krize u gospodarstvu i posljedično oslabljenu domaću potražnju, prenosi Hina.

S druge strane, porast međustope PDV-a s 10 na 13 posto za pojedine proizvode poput knjiga, kruha, mlijeka, ulja, šećera, dječje hrane, turizma i ugostiteljstva nije znatnije utjecao na ukupnu prosječnu stopu inflacije, s obzirom na to da se njihov udio u košarici procjenjuje na oko 7,4 posto.