Lobsang - najjače računalo u regiji

Najjače superračunalo u regiji, nazvano LOBSANG prema liku iz fantastičnog romana koji, naravno, želi postati superračunalo, vrijedno 200.000 eura, predstavljeno je u Sveučilišnom računskom centru SRCE.

Računalo je nabavljeno u sklopu europskog projekta Integra-life, vrijednog 2,3 milijuna eura, kojim se manje razvijenim zemljama Unije daje vrijedna istraživačka oprema.

Integra-life znači integracija istraživanja u području molekularnih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu. Uključuje istraživače na Farmaciji i PMF-u koji će zahvaljujući opremi koju ćemo nabaviti vrijednu milijun eura, zahvaljujući 11 ljudi koje smo zaposlili te suradnji s kolegama u svijetu, istraživanja koja smo i dosad radili na vrhunskoj razini - sad raditi još bolje. Izjavio je to Gordan Lauc, voditelj projekta Integra-life s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta.

Računalo SGI UV2000 sadrži 18 modula, svaki s po dva šesterojezgrena procesora i 128 GB memorije po procesoru. Zahvaljujući tehnologiji SSI (single system image) koja omogućava integraciju velike količine procesora i memorije u jedinstveni računalni sustav koji prema korisniku izgleda kao jedno računalo, ukupne značajke ovog računala penju se na impresivnih 216 jezgri i čak 4.6 terabajta radne memorije. Uz diskovni sustav od 42 terabajta, ovaj sustav spada u sam vrh regionalnih infrastruktura zasnovanih na velikom memorijskom kapacitetu, rekao je prof. dr.sc. Kristian Vlahoviček, član projektnog tima s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Kako izgleda Lobsang, pogledajte u videoprilogu!