Otkazan ovogodišnji festival Terraneo

Šibenski festival Terraneo nakon tri godine postojanja ovog se ljeta neće održati na prostoru bivše vojarne Bribirskih knezova, objavio je organizator.

Nakon prošlogodišnjeg Terranea, organizacija festivala odlučila je promijeniti festivalski koncept te je mjesecima u suradnji s gradom Šibenikom tražila nove adekvatne festivalske lokacije pogodne za daljni razvoj i novu viziju Terranea, ali ih nije pronašla.

Unatoč svim do sad uloženim zajedničkim naporima, nova lokacija nije pronađena na vrijeme koje bi nam dozvolilo organizaciju pravog izdanja Terraneo festivala 2014. Ovu godinu možemo opisati kao prijelazno razdoblje za Terraneo, u kojem ćemo postaviti novi festivalski koncept i u suradnji s Gradom osigurati temelje za uspješnu budućnost festivala na području Šibenika, stoji u izjavi glasnogovornika festivala Luke Pavića.

Najavio je da će se Terraneo u formi višednevnog festivala nastaviti od 2015., dok za proljeće i ljeto ove godine u Šibeniku pripremaju seriju pojedinačnih glazbenih događanja pod Terraneo imenom. 

Svjesni značenja ovog projekta za cijelu regiju, nećemo dozvoliti da ljeto u Šibeniku prođe bez dobre i pozitivne Terraneo energije, a konkretne informacije o lokacijama i sadržaju ovogodišnjih Terraneo događanja i koncerata objavit ćemo uskoro, dodao je Pavić.

Glazbeni festival Terraneo prošlih je godina privukao brojne domaće i strane posjetitelje, a samo prošle godine u tri dana posjetilo ga je 40.000 ljudi. Časopis Forbes za Terraneo je napisao da je nezaobilazno festivalsko mjesto, a britanski The Telegraph uvrstio ga je dvije godine zaredom među deset najboljih europskih ljetnih pop i rock festivala.

Terraneo je od Šibenika dobio i više nego što je trebao

Šibenski gradonačelnik Željko Burić tvrdi da mjesto nije presudilo otkazivanju Terranea te da je grad učinio i više nego što je trebao.

Gradonačelnik Burić izjavio je kako je posljednjih mjeseci s ekipom festivala nekoliko puta obilazio područje Vojarne bribirskih knezova i bivše Tvornice elektroda i ferolegura ne bi li pronašao mjesto koje bi zadovoljilo organizatora. No, organizatori gradu nikada nisu odgovorili na pitanje odgovara li im ijedna od alternativnih lokacija i tako zaključili razgovore ili makar odbacili mogućnost preseljenja festivala, rekao je Burić za Hinu.

Istaknuo je kako je grad terraneovcima dao kompletnu infrastrukturu, najveću potporu koju jedinica lokalne samouprave može dati privatnom projektu jer, rekao je, Terraneo to jest: privatni projekt. U suradnji sa Županijom, festivalu je na korištenje ustupljena i plaža na Minerskoj kako bi dobio izlaz do mora. Ipak, organizatorima to sve nije bilo dovoljno, rekao je Burić te ustvrdio kako zapravo žele otok Obonjan.

Žao mi je što je do ovoga došlo, ali grad doista ne snosi nikakvu odgovornost jer smo učinili i više no što smo trebali za ovaj festival, zaključio je gradonačelnik Burić.