Na 7. festivalu cabareta Gumbekovi dani 14 predstava

Predstavom "Kraljeva sluškinja" Borisa Kovačevića, u izvedbi zagrebačkog Teatra Barakuda u četvrtak, 20. ožujka u Histrionskom domu u Zagrebu, počinju sedmi Gumbekovi dani, festival posvećen zagrebačkoj kabaretskoj tradiciji koji ove godine donosi 14 ponajboljih kabaretskih ostvarenja iz Hrvatske i regije.

Tim predstavama publici želimo prenijeti doživljaj zabave jer kazalište mora biti istodobno i odgojno i zabavno - a dobar cabaret u sebi mora imati i društvenu satiru i društvenu, te često političku poruku, rekao je danas predstavljajući program na tiskovnoj konferenciji ravnatelj Histriona Zlatko Vitez. Istodobno, njime Histrioni njeguju uspomenu na svojeg legendarnog člana Gumbeka, koji je svoju posljednju ulogu odigrao upravo u Histrionima 1999., dodao je.

"Kraljeva sluškinja", glazbena komedija u kojoj uz glumce na sceni uživo nastupa i glazbena skupina, prvijenac je zagrebačkog glazbeno-scenskog Teatra Barakuda koji je 2013. osnovala glumica Sanja Sumrak s idejom približavanja kazališta mladoj publici kroz glazbu.

Predstave su raznolike ima tu i lutkarskih i klaunskih predstava, neverbalnog teatra, predstava na rubu cabareta, ali i onih čisto kabaretskih. Za uključivanje predstava u festivalski program nije nužno da je riječ o cabaretu - ključno je da predstave imaju nešto od kabaretske forme, a najvažnije je da je riječ o izvrsnoj komediji", pojasnio je Vitez, koji je ujedno i jedini selektor festivala.

Manifestacija posvećena glumcu Mladenu Crnobrnji Gumbeku završit će u utorak 1. travnja svečanom dodjelom nagrada. Posljednju večer festivala obilježit će projekcija filma Igora Mrduljaša i Tahira Mujičića "Jeste li bili u Zagrebu gospodine Cabaret", koji "podsjeća na povijest zagrebačkog cabareta".