Lustig među 50 najvećih producenata svih vremena

Nakon smirivanja euforije oko dodjele najprestižnije filmske nagrade Oscar, magazin The Daily Beast napravio je popis najvažnijih holivudskih producenata svih vremena te je među njih 50 uvrstio i hrvatskog filmskog producenta, dvostrukog oskarovca Branka Lustiga.

Lustig je rangiran na 29. mjesto, ostavivši iza sebe producente slavnih filmova poput ostvarenja Posljednji kineski car, Ralje, Howards End, Ben Hur ili Čovjek zvan hrabrost, izvijestio je Festival tolerancije koji je Lustig 2007. utemeljio u Hrvatskoj.

Biti među pedeset producenata koji su dobili Oscara u Americi je velika stvar, no u Hrvatskoj to nije tako jer je film gurnut u drugi plan i ne doživljava ga se kao umjetnost pa niti ne dobiva sredstva kakva bi trebao, rekao je Lustig za Hinu.

Što znači biti među najvećima? Nema najvećeg producenta. Ako je film dobar, Akademija će ga prepoznati i nagraditi, ustvrdio je.


Vrijednost Festivala tolerancije veća od filma

Lustig kaže kako mu je od samog filma sada ionako puno važniji Festival tolerancije, jedini festival židovskog filma u regiji.

U Hrvatsku sam se vratio zbog festivala koji za mene ima puno veću vrijednost od filma jer želim da se ne zaboravi ono što se događalo za vrijeme Drugog svjetskog rata, rekao je Lustig, koji je kao dijete preživio nacističke koncentracijske logore.


Odavanje počasti najzaslužnijima za nastanak dugometražnih ostvarenja

Uži izbor najvećih producenata magazin The Daily Beast napravio je prema nekoliko kriterija - jesu li osvojili zlatni kipić, koliko su njihovi filmovi zaradili te na koliko su uradaka ukupno radili. Popisom je časopis želio odati počast ljudima o čijem se poslu malo zna, iako su najzaslužniji što je film nastao i što su prisutni u njemu od samog početka odnosno od pronalaženja novca za njegovo snimanje ili redatelja do postprodukcije, biranja glazbe i montaže.

Podsjetimo, Lustig je dvaput bio nominiran za Oscara i dvaput ga je osvojio, za Schindlerovu listu Stevena Spielberga te za Gladijatora Ridleyja Scotta.