Srednjoškolci tražili Higgsov bozon

Koliko često srednjoškolci imaju priliku sudjelovati u pokusima, provjeriti zanima li ih zaista fizika u praksi, a ne samo "bubati" gradivo iz knjiga? Jučer su na Institutu Ruđer Bošković dobili priliku za to u sklopu Međunarodnog dana mladih istraživača.

Otkriće Higgsova bozona na LHC-u u ljeto 2012. godine odjeknulo je u svim medijima te izazvalo oduševljenje javnosti diljem svijeta. Srednjoškolci diljem svijeta imaju priliku istražiti ovu najmoderniju granu fizike i sudjelovati u analizi stvarnih podatke prikupljenih na Large Hadron Collideru. Podaci koje su srednjoškolci analizirali prikupljeni su na CERN-u, na najvećem akceleratoru na svijetu.

Kako je objasnio dr. sc. Vuko Brigljević, voditelj Međunarodnog dana mladih istraživača zahvaljujući odličnom radu akceleratora skupljena je golema količina podataka na cernu. Oni sada gledaju stvarne podatke, mogućnost da ove godine otkriti ponovno Higgsov bozon je ove godine malo veća nego lani, kazao je.

Gimnazijalka i zaljubljenica u astronomiju Klaudija Molnar imala je priliku iz prve ruke vidjeti Hadronski sudarač. Kad smo rekli da smo iz Hrvatske, profesori Švicarci su rekli: Oho, kad završite PMF fiziku, vi ste nama na vrhu ljestvice, izjavila je.

Takav edukacijski program omogućio je srednjoškolcima da dožive iskustvo istraživanja na najizravniji način. Naime, ideja vodilja programa je omogućiti đacima da taj dan povedu radeći analize i izvršavajući zadatke na način što sličniji stvarnom radnom danu znanstvenika. Srednjoškolci su radili rame uz rame sa znanstvenicima i doživljavali kako je raditi moderna istraživanja u fizici.

U autentičnoj atmosferi đaci su mogli steći uvid u međunarodnu organizaciju modernih istraživanja, a istodobno učiti o subatomskim česticama kroz lako razumljive prezentacije fizičara izravno uključenih u istraživanja. Na sva pitanja, lakša i teža, odgovarali su im mladi istraživači s Ruđera.

Više od 10 000 srednjoškolaca iz cijeloga svijeta zajedno sa znanstvenicima s više od 200 institucija i sljedeće će godine pokušati pronaći odgovor na pitanje 'od čega se sastoji svemir'.