'Beč danas' u Gliptoteci

Izložba "Beč danas" otvorena jučer u zagrebačkoj Gliptoteci pruža uvid u život bečke židovske zajednice. Fotografije Josefa Pollerossa zahvaćaju sve sfere njihova života - od tradicionalnih do modernih.

Crno-bijele fotografije Harryja Webera iz 1996. dojmljivo su ovjekovječile život bečkih Židova. Šesnaest godina poslije Josef Polleross odlučio je ponovno zabilježiti današnjicu židovske zajednice u Beču, ponajprije u drugom bečkom okrugu Leopoldstadtu.

Možete vidjeti cijeli spektar židovskoga života u Beču, od vrlo religioznih i ortodoksnih sfera i proslava raznih praznika i svetkovina do onih liberalnijih. Imamo sadržaje prilagođene svim dobima. Mogu se vidjeti razne kulturne i religiozne institucije. Željeli smo pokazati koliko različitih lica ima život Židova u Beču danas, objasnila je kustosica Židovskog muzeja u Beču dr. Astrid Peterle.

Pollerossove fotografije nastavljaju se na Weberovu seriju, ali bilježe i promjene te rast židovske zajednice u posljednjih 16 godina omogućavajući tako uvid u raznolikost života te zajednice u današnjem Beču.

Po riječima fotografa Pollerossa projekt je trajao više od dvije godine, tako da je uspio pokriti mnogo različitih aspekata života zajednice. Imao sam dovoljno vremena, na nekim događajima poput Hanuke bio sam dva ili čak tri puta. Zato je kasnije bilo lako izabrati fotografije jer sam imao na raspolaganju više različitih događanja u dvije zajednice - u jednoj koja govori ruski i jednoj austrijskoj, izjavio je.

Židovska zajednica u Beču službeno okuplja oko 7.000 članova, dok ih je neslužbeno dvostruko više. Rane prošlosti su zarasle i njihova bečka zajednica danas živi punim plućima.

Pollerossu je pošlo za rukom do sitnica registrirati sadašnje stanje bečke židovske zajednice. Njezini članovi već odavno ne sjede na svojim spakiranim kovčezima niti ih za svaki slučaj drže u pripravnosti. U Beču žive već nekoliko generacija te važna iskustva prenose na nove naraštaje kako bi se sačuvala vjera i tradicija.