Biografija Margaret Thatcher britanska politička knjiga godine

Knjiga "Margaret Thatcher: autorizirana biografija" novinara i urednika Charlesa Moorea proglašena je političkom knjigom godine 2014. u Velikoj Britaniji, piše britanski The Telegraph.

Biografija slavne britanske političarke i prve premijerke Ujedinjenog Kraljevstva poznate i kao "Željezna lady" proglašena je najboljom u oštroj konkurenciji u kojoj su još bili memoari političara i bivšeg ministra unutarnje politike Alana Johnsona "This Boy", "Empire of the Deep" Bena Wilsona o povijesti britanske kraljevske mornarice, autobiografija pakistanske djevojčice Malale Yousafzai "Ja sam Malala", "Power Trip" Damiana McBridea, bivšeg savjetnika britanskog premijera Gordona Browna te "Perilous Question" Antonie Fraser o političkoj drami u Britaniji u tridesetih godina 19. stoljeća.

Riječ je o elegantnoj i povremeno zabavnoj knjizi, nekoj vrsti autoritativne studije kojoj ćemo se vraćati još desetljećima, ili čak duže, stoji u ocjeni sudačkog panela objavljenoj na posebnoj svečanosti u srijedu navečer u Londonu.

Titula Političke knjige godine dodjeljuje se najimpresivnijoj knjizi političke tematike objavljenoj u protekloj godini, te knjizi koja je imala najsnažniji utjecaj na politiku, političku misao i/ili političku debatu. Dobitniku se uručuje novčana nagrada u visini 10 tisuća funta.

Prezadovoljan sam jer je moja knjiga konačno priznata kao politička knjiga, koja se bavi jednom izrazito političkom figurom", izjavio je Moore na proglašenju.

Nagradu je prošle godine utemeljio bloger Ian Dale. Nagrada za životno djelo uručena je Michaelu Dobbsu, bivšem zamjeniku predsjednika Konzervativne stranke i autoru trilogije "House of Cards" adaptirane u Britaniji i SAD-u u televizijski serijal.