Vlada odustala od outsourcinga u zdravstvu

Ministar zdravlja Rajko Ostojić potvrdio je da je Vlada odustala od outsourcinga u zdravstvu. No u drugim sustavima javnog i državnog sektora nastavlja se s planom izdvajanja uslužnih djelatnosti.

Takvu odluku donijela je Vladina radna skupina 13. ožujka zbog specifičnosti zdravstva, primjerice složenosti čišćenja operacijskih dvorana i pripremanja dijetne hrane, koja često u bolnicama ima funkciju lijeka. Prilikom donošenja odluke u obzir su uzeta i iskustva drugih europskih zemalja, rekao je Ostojić Hini.

No, s obzirom na to da neke bolnice u pojedinim segmentima već godinama imaju neki oblik outsourcinga, takvi slučajevi će se analizirati, a konačna odluka bit će donesena u skladu sa zakonom, poručio je ministar. Slučaj je to, kaže, i s KBC-om Zagreb koji još od 2008. ima dio čišćenja u outsourcingu, te su obvezni svake dvije godine raspisati natječaj sukladno planu javne nabave.

Na tom je tragu bio i zadnji natječaj za čišćenje dijela bolnice, koji je raspisalo sanacijsko vijeće KBC-a Zagreb, izazvavši oštre reakcije Sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

Predsjednica sindikata Spomenka Avberšek upozorava da je natječaj raspisan mimo odluke Vladine koordinacije o odustajanju od outsourcinga u sustavu zdravstva. No, ministar za slučaj outsourcinga na KBC-u Zagreb objašnjava kako oni koji su se već koristili takvim uslugama, moraju poštovati zakonske obveze.