Gdje su dokazi? - knjiga nakon koje ćemo više promišljati o našem zdravlju

Kako znamo da određena terapija koju nam daju liječnici uistinu djeluje? Koliko su dokazi pouzdani? Koje su moguće posljedice uzimanja neistraženih terapija? Jesu li nužni mnogobrojni testovi kojima je cilj otkriti bolest u ranoj fazi? To su tek neka od pitanja kojima se bavi u Hrvatskoj upravo izašla knjiga pod nazivom Gdje su dokazi, grupe britanskih autora.

Knjigu je prevela profesorica Livia Puljak sa splitskoga medicinskog fakulteta. O knjizi je osim dr. Puljak u Hrvatskoj uživo govorio i njezin kolega, prof. dr. sc. Damir Sapunar. 

Pogledajte u videoprilogu.

Knjiga jednostavnim jezikom govori kako možemo znati je li neka terapija sigurna i učinkovita. Pisana je za pacijente, i objašnjava da se svaki postupak u medicini može provjeriti na objektivan način, bez obzira na to radi li se o tableti, kirurškom zahvatu, savjetu, vrsti prehrane itd. Također poziva pacijente da budu skeptični prema terapijama koje obećavaju čuda. To je osobito važno za tzv. alternativne terapije koje obično nisu uopće istražene.

Neprestano se pojavljuju nove medicinske spoznaje, pri čemu neka znanja zastarijevaju i neke terapije se mogu pokazati nepotrebnima i štetnima. Katkad su potrebni deseci godina da se ukinu terapije koje nisu učinkovite ni sigurne. Veliku ulogu u cijeloj priči ima i farmaceutska industrija koja promovira terapije i istraživanja koja su njoj u interesu, a ne nužno i u interesu javnosti.

U knjizi je naglašeno kako uzimanje neprovjerenih terapija može imati niz štetnih posljedica za zdravlje. Terapije koje nudi alternativna medicina uglavnom su neistražene i za njih nema nikakva dokaza o učinkovitosti.

Jedno poglavlje knjige bavi se pitanjem jesu li nove terapije ujedno i bolje. Odgovor kaže - nisu nužno. Danas u medicini imamo puno "novih" lijekova koji se izbacuju na tržište, a zapravo je riječ o već postojećim samo drukčije zapakiranim lijekovima ili se, pak, stavljaju u kombinacije s nekim drugim, također već postojećim lijekovima. Samim time što je nešto novo na tržištu ne znači odmah da je bolje, ali obično znači da je skuplje.
Knjiga govori i o tome da rano otkrivanje bolesti nije nužno dobro i korisno za pacijente i navode se primjeri ranog otkrivanja karcinoma dojke ili prostate.

Knjiga primjerima pokazuje štetne posljedice neistraženih postupaka u medicini. Govori i o jednom smrtonosnom savjetu. Knjiga spominje savjet američkog pedijatra dr. Spocka čija je knjiga o njezi novorođenčadi i djece u Americi najprodavanija knjiga nakon Biblije. U knjizi je 1950-ih dr. Spock dao roditeljima novorođene djece savjet da djecu stave spavati na trbuh jer ako spavaju na leđima i povrate, mogu se ugušiti. Osim toga, pisao je da su djeca sklona uvijek okrenuti glavu na istu stranu pa im glava može postati nepravilna oblika.

Međutim, s vremenom se njegov savjet počeo dovoditi u vezu s povećanim brojem tzv. smrti u kolijevci. Bilo je potrebno 40 godina da se u propisno provedenim istraživanjima napokon jasno dokaže činjenica da je njegov savjet bio smrtonosan. Tada su provedene masovne kampanje u javnosti kojima su roditelji pozivani da novorođenu djecu stave spavati na leđa. Ovaj primjer nam pokazuje da je katkad potrebno mnogo vremena da se neke logične teorije pokažu pogrešnima i da je svaki postupak u medicini potrebno objektivno istražiti prije nego se primijeni na ljudima.

U knjizi se odgovara i na pitanje postoji li veza između MPR cjepiva i pojave autizma.
Najbolji dokazi koje danas imamo kažu da MPR cjepivo nije povezano s nastankom autizma. Taj val protivljenja cijepljenju nastao je nakon što je objavljena jedna loša studija koja je tvrdila suprotno i uključila je samo 12 djece, no poslije je povučena jer se ustanovilo da je autor studije imao komercijalne interese i da nije bilo znanstvenih temelja za takve zaključke. Nema objektivnih dokaza za povezanost tog cjepiva s autizmom.

Knjiga se može kupiti u našim knižarama po vrlo popularnoj cijeni jer je izdavanje knjige omogućilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u sklopu projekta popularizacije znanosti. Knjiga je volonterski prevedena i jedini joj je cilj dobrobit pacijenata.