Josipović obišao šibenske tvrđave

Predsjednik Republike Ivo Josipović obišao je danas šibenske tvrđave obuhvaćene projektima uređenja novcem iz fondova Europske unije te je pritom istaknuo da je projekt uređenja tvrđave Barone važan za cijelu Hrvatsku.

Obišavši tvrđavu Barone, koja će se urediti novcem iz IPA3c fonda, predsjednik Josipović čestitao je gradu i županiji na tom projektu te je istaknuo kako nije riječ samo o zaštiti kulturne baštine, nego i o razvojnom projektu. Rekao je kako vjeruje da Hrvatska može iznjedriti još takvih projekata i izvući novac iz Europske unije te je podsjetio na zasluge Društva za zaštitu šibenske kulturne baštine "Juraj Dalmatinac" koje je volonterski izradilo projekt obnove tvrđave Baronea.

To je dokaz da strukture lokalne samouprave mogu imati potporu iz nevladina sektora, a ta sinergija jamči dobre rezultate, dodao je Predsjednik, koji je šibenske tvrđave obišao na poziv Društva za zaštitu šibenske kulturne baštine "Juraj Dalmatinac".

Na pitanje zašto je talijansko ministarstvo kulture pri UNESCO-u zaštitilo hrvatske spomenike kulture te zašto to nije učinilo naše ministarstvo, predsjednik Josipović je odgovorio kako ministarstvo zasigurno čini sve u zaštiti kulturnih spomenika.