Odbijena Hernadijeva žalba na istragu u slučaju INA-MOL

Zagrebački Županijski sud odbio je žalbu na istragu u slučaju Ina-Mol koju je putem svoje hrvatske odvjetnice podnio predsjednik uprave Mola Zsolt Hernadi.

Sud je ustvrdio da je rješenje o pokretanju istrage protiv Hernadija osnovano i da postoji osnovana sumnja da je počinio kazneno djelo davanja mita, rekao je Hini glasnogovornik Krešimir Devčić. Sumnja proizlazi, dodao je, iz provedenog postupka, te u konačnici iz same nepravomoćne presude Sanaderu u slučaju Ina-Mol, koji je osuđen na 10 godina zatvora jer je, među ostalim, Molu omogućio stjecanje većinskih upravljačkih prava u Ini.

Hernadijeva odvjetnica pobijala je rješenje o istrazi zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.
Istragu protiv Hernadija Uskok je prekinuo u prosincu 2012. i ponovno je pokrenuo nakon ulaska u EU.

Zatvor za Hernadija Uskok je zatražio nakon što mu je Mađarska odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a ranije ga nije željela sama ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa. No, u međuvremenu njegova je tjeralica, bez znanja hrvatskog suda, tužiteljstva ili policije, nestala s Interpolove stranice, a međunarodna policijska organizacija pojasnila je da taj slučaj revidira Interpolovo povjerenstvo za nadzor koje može blokirati podatke iz baze.