'DnEvNici SnOviĐeNJa' majstora grafike Virgilija Nevjestića

Hommage majstoru grafike, slikaru i pjesniku Virgiliju Nevjestiću izložba je "DnEvNici SnOviĐeNJa" kojom će Muzej za umjetnost i obrt (MUO) prvi put nakon umjetnikove smrti 2009., s tristotinjak grafika, crteža, ulja na platnu, pastela, akvarela i keramike, širu javnost podsjetiti na opus toga velikog umjetnika.

Izložba se otvara u četvrtak navečer, a u njezinu su središtu Nevjestićeve grafike koje su, smatra autor izložbe i ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović, sam vrh svjetske grafike, što nije dovoljno valorizirano.

Tomu je sigurno jedan od razloga osebujnost umjetnika koji se tijekom četiri desetljeća života u Parizu volio družiti 'izabrano', što za njega nije značilo i druženje s onim dijelom umjetničkoga svijeta koji se bavi promidžbom umjetnika, rekao je Gašparović koji je proveo novinare kroz izložbu koja tek što nije 'zaokružena'.

Jedna od postaja Gašparevićeve 'šetnje' kroz izložbu je i prostorija u kojoj je umjetnikov grafički alat visoke kvalitete, kao i stari grafički stroj iz 18. st. koji više nije u funkciji, a umjetnik ga je dobio od obitelji svoje supruge Danielle Brikar.

Na umjetnikov život i stvaralaštvo podsjetit će i još jedan dio Nevjestića ateljea na Boulevard Saint Jacques 28, preko puta pariškoga zatvora, s odabranim uljima i štafelajem, a na samog umjetnika prostorija gdje su samo njegova fotelja i šešir. Bit će prikazan i dio njegova obujmom maloga pjesničkog opusa koji, uvjeren je Gašparović, tek treba valorizirati.

Virgilije Nevjestić (Nevistić) rođen je u Kolu, općina Tomislavgrad, 22. studenoga 1935., a preminuo je u Parizu 25. kolovoza 2009. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1963., a 1966. je završio specijalni odjel za grafiku. Od 1968. do smrti živio je u Parizu gdje je 1987. godine osnovao Lacadémie Virgile na kojoj je predavao specijalni tečaj grafike, a predavao je i na Francuskom institutu za restauraciju umjetničkih djela.

Samostalno je izlagao u Zagrebu i Parizu i drugim europskim gradovima te u Vancouveru i New Yorku.