Fotografije HRT-ova projekta 'Anima' na izložbi u Veneciji

Hrvatska arhitektica Ana Dana Beroš, koja sudjeluje na središnjoj izložbi bijenala arhitekture u Veneciji, odabrala je dio HRT-ova projekta Anima Hotel Europa kao sastavni dio svog projekta Intermundia.

Njezinu instalaciju u katalogu bijenala pratit će autorske fotografije Dinka Cepaka snimljene za projekt Anima te potpisane izjavama iz dokumentarnog filma Hotel Europa.

Podsjećamo, Anima Hotel Europa pionirski je projekt Informativno-medijskog servisa kakav još nije radila nijedna medijska kuća u Hrvatskoj. Predstavlja multimedijalni iskorak koji bi trebao pokazati i buduće usmjerenje HRT-a kao javnog servisa.

Naime, Ivana Dragičević i Dinko Cepak bavili su se sudbinama tisuća ilegalnih imigranata s Bliskog istoka i iz Afrike koji pokušavaju ući u zemlje Europske unije. Autori su na dnevnoj bazi bilježili cijeli proces rada na novinarskoj priči, blogovima, putem weba (anima.hrt.hr) i društvenih mreža (Facebook, Twitter, Instagram).

Ovakav model rada omogućio je svakodnevno izvještavanje putem različitih formi (tekst, audio, foto, video) na različitim platformama, a publici insajderski i osoban pristup cijelom procesu rada te komunikaciju s autorima.

Na kraju novinarska priča dovela je i do televizijskog dokumentarca Hotel Europa, a nakon njegova emitiranja cijeli se put vratio natrag na web i društvene mreže na kojima su ostale integralne snimke, tekstovi i drugi materijali.

Hrvatska arhitektica Ana Dana Beroš s projektom Intermundia izabrana je u tim vrhunskih kustosa koji pripremaju središnju skupnu izložbu Monditalije na 14. venecijanskom bijenalu arhitekture, a čiji je selektor jedan od najuglednijih svjetskih arhitekata Rem Koolhaas.

Ovogodišnji Venecijanski bijenale arhitekture otvara se 7. lipnja i prvi put u povijesti traje gotovo punih šest mjeseci, presijecajući se s izložbama filma, plesa, glazbe i teatra.