Festival tolerancije posvećen filmu "Schindlerova lista"

Ovogodišnji Festival tolerancije, osmi Festival židovskoga filma, koji će se održati od 18. do 24. svibnja u zagrebačkim kinima "Europa" i "Tuškanac", posvećen je filmu Schindlerova lista Stevena Spielberga, rekao je na sastanku sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem filmski producent Branko Lustig, koji je za taj film 1993. dobio svoj prvi Oscar.

Znam da su mnogi vidjeli taj film, ali treba ga gledati ponovno jer objašnjava što je tolerancija i kako su ljudi u logorima nevini stradali samo zato što su Židovi, dodao je. Zahvalio je Bandiću na dugogodišnjoj potpori tom festivalu.

Na festivalu radimo godinama i on služi na ponos ovome gradu i zemlji, a dok sam ja gradonačelnik, svake će godine biti sve bolji u organizacijskom i kvalitativnom smislu, istaknuo je Bandić.

Lustig je najavio da će u Maršu živih, tradicionalnom putovanju memorijalnim područjima holokausta od Auschwitza do Birkenaua, koji će se održati potkraj travnja, sudjelovati i šezdesetak studenata iz Hrvatske, i to pod pokroviteljstvom Grada Zagrebom te u suradnji sa zagrebačkim Sveučilištem i Fakultetom političkih znanosti.

Kada sam prije dvije godine bio na Maršu živih u Auschwitzu, među deset tisuća zastava nije bilo hrvatskih. No ove godine hrvatska zastava će doći tamo kao simbol da smo i mi s tim žrtvama te odajemo počast onima koji umrli u tom logoru, rekao je Lustig. Dodao je da će osim njega na marš, među ostalima, ići gradonačelnik Bandić i rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš.