HRT i RTV SLO potpisali sporazum o suradnji

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman i generalni direktor RTV Slovenije Marko Fili u Ljubljani su potpisali sporazum o suradnji u razmjeni radijskih i televizijskih programa u produkciji HRT-a i RTV Slovenije.

Dva javna servisa razmjenjivat će radijske i televizijske programske sadržaje iz područja kulture, zabave i umjetnosti te dječje, dokumentarne i informativne sadržaje.

Ovo je prvi sporazum kojim se formalno uređuje međusobna suradnja još od raspada JRT-a, a dvije strane već niz godina imaju vrlo dobre odnose i poslovno surađuju na mnogo razina. Među ostalim, RTV Slovenije pomogao je HRT-u u tehničkoj realizaciji prijenosa svečanosti s Trga bana Jelačića u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Također, surađuju na području zajedničkih programskih projekata kojima se natječu za sredstva iz europskih fondova, a dječji program HRT-a i TV SLO nedavno su razvili zajednički projekt MOBIL KIDZ. Riječ je o emisijama koje se bave temom zaštite djece na internetu.

HRT i RTV Slovenije zajedno djeluju u Asocijaciji javnih medija jugoistočne Europe, putem koje se organiziraju brojne edukacije za novinare, ali i druge službe javnih servisa, primjerice za pravnike na području medijskih prava.