Kerempuh proslavio 50. rođendan

Velika slavljenička svečanost i proslava u režiji Krešimira Dolenčića, održana je sinoć u zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh, koje jučer obilježilo pedeset godina svojeg postojanja.

Zamišljena kao svečanost koja svjedoči o visoko profesionalnoj, predanoj zajednici koja već desetljećima "stanuje" u Ilici 31, slavljenička je večer podsjetila na značajne predstave s kojima je kazalište "živjelo" proteklih pola stoljeća, uz sudjelovanje kompletnog Kerempuhova glumačkog ansambla.

Voditelji Ivan Đuričić, Anita Matić Delić i Ana Maras Harmander iznijeli su kronološku povijest Kazališta u alternacijama s glazbenim brojevima iz nekih od recentnih uspješnica kao što su predstave Kod Martinovih i Krletka u izvedbi Kerempuhova glumačkog ansambla i uz pratnju kućnog benda Chishche Lishche te kompozitora Zvonka Presečkog na klaviru.

Nastupili su i Kostadinka Velkovska i Edo Vujić, dvojac Rene Bitorajac i Tarik Filipović podsjetili su kratkim skečom na kultni Spektakluk, Borko Perić i Hrvoje Kečkeš na Krletku, a Željko Konigsknecht na Vježbanje demokracije. Istodobno su se na velikom video zidu vrtile snimke starih predstava, te nekoliko montiranih skečeva u kojima su Kerempuhu rođendan čestitali Papa Franjo, američki predsjednik Barack Obama i ruski Vladimir Putin.

Proslava je okupila velik broj istaknutih osoba iz javnog, kulturnog i političkog života Hrvatske. Među njima je bio i doajen hrvatskog glumišta Špiro Guberina, glumac koji je nastupio u prvoj predstavi Kerempuha 1964. Proslavi su nazočili i predsjednik Ivo Josipović, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, te mnogi drugi.

Nakon prigodnog dijela programa održana je projekcija dokumentarnog filma posvećenog kazalištu Satiričko kazalište Kerempuh 50 godina redatelja Tonka Jovića, u kojemu o Kerempuhu, njegovoj povijesti i ljudima kroz arhivske materijale govore neki od ključnih aktera poput Fadila Hadžića, Baneta Petrovića, Zlatka Boureka, Georgija Pare, Mladena Crnobrnje-Gumbeka i drugih.

Kerempuhova rođendanska zabava počela je ujutro promocijom monografije 50 godina Satiričkog kazališta Kerempuh autora Hrvoja Ivankovića, te otkrivanjem zvijezde na platou ispred kazališta osnivaču kazališta, dugogodišnjem voditelju i kućnom piscu Fadilu Hadžiću. Proslava se nastavlja i danas i sutra, kada će u Kerempuhu besplatno za sve građane grada Zagreba igrati predstave Gospođa ministarka i Krletka.

Satirički kabaret Jazavac (preimenovan 1994. u Kerempuh) otvorio je vrata 25. ožujka 1964. u Medulićevoj ulici broj 2, kao kabaret u kavani Bled, s publikom za stolovima, gdje se poslije programa servira večera. Osnovao ga je Fadil Hadžić, a prvi glumački ansambl Jazavca činili su glumci 'posuđeni' iz institucionalnih kazališta, no već nakon prvog programa formiran je prvi vlastiti kazališni ansambl, uglavnom regrutiran iz studentskog glumišta. U dvoranu s 500 sjedala preuređenog kina Apolo (sagrađenog 1912.) u samom centru Zagreba seli 1971., a već 1981. otvara u Draškovićevoj ulici scenu Vidru. Gotovo istodobno, u predvorju dvorane u Ilici pokrenuta je i Noćna scena. Od 1976. Kazalište organizira festival Dani satire Fadila Hadžića, godišnji festival koji okuplja najbolja komediografska i satirička djela hrvatske kazališne produkcije, uz sudjelovanje istaknutih produkcija iz inozemstva. Od osnutka do danas Kerempuh je odigrao 215 premijernih naslova, a njegovih je gotovo 245 tisuća izvedbi vidjelo gotovo 6,7 milijuna gledatelja.