Borivoj Dovniković dobitnik Zlatnog Oktavijana za životno djelo

Borivoj Dovniković - Bordo, majstor hrvatskog animiranog filma, stripa, ilustracije, dizajna i karikature ovogodišnji je dobitnik "Zlatnog Oktavijana" za životni doprinos filmskoj umjetnosti, a ta tradicionalna nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara bit će mu dodijeljena na otvaranju ovogodišnjih Dana hrvatskog filma, 22. travnja u zagrebačkom Kinu Studentskog centra.

Bordo spada u rijetke hrvatske velikane pokretnih slika svjetskog ranga i jedan je od rijetkih naših umjetnika koji su svjetski priznati među pripadnicima samoga vrha svoje djelatnosti, ističe se u obrazloženju nagrade. 

Borivoj Dovniković (1930., Osijek) studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, kada se počeo baviti novinskom karikaturom i ilustracijama, dok je karijeru animatora započeo je kao jedan od crtača "Velikog mitinga" Waltera Neugebauera, prvog hrvatskog poslijeratnog animiranog filma. Suosnivač je animacijskog studija Duga, djelovao je u Zagreb filmu, jedan je od pokretača Animafesta i njegov direktor od 1985. do 1991., a neko vrijeme bio je i član odbora ASIFA-e, međunarodne asocijacije animiranog filma.

Neki od njegovih nagrađivanih filmova koji su mu donijeli međunarodni status su: "Bez naslova" (1964.), "Znatiželja" (1966.), "Krek" (1967.), "Ljubitelji cvijeća" (1970.), "Putnik drugog razreda" (1973.), "Škola hodanja" (1978.), "Uzbudljiva ljubavna priča" (1989.).

"Zlatni Oktavijan" dodijelit će mu se na svečanosti otvorenja 23. Dana hrvatskog filma, kada će Društvo dodijeliti i svoju nagradu "Vladimir Vuković" kojom odaje priznanje uglednim hrvatskim filmskim kritičarima i publicistima, a ove godine dobitnik je Nenad Pata. U okviru ovogodišnjeg festivala, koji će trajati do 27. travnja, u konkurenciji će se prikazati 96 filmova svih žanrova.