Dino Pešut dobitnik Nagrade Marin Držić za 2013.

Nagrada Marin Držić za 2013., koju Ministarstvo kulture dodjeljuje u svrhu poticanja hrvatskog dramskog stvaralaštva, pripala je mladom dramskom piscu Dini Pešutu za dramski tekst "(Pret)posljednja panda ili statika", priopćilo je Ministarstvo.

Riječ je o drami pisanoj rafalnim stilom brzih i kratkih rečenica koji iznose sliku odrastanja četvero mladih ljudi iz ratnog i poratnog Siska. Dva muška i dva ženska lika kreću sa istih startnih pozicija, iz podrumskih skloništa bombardiranog grada a život ih zatim oblikuje u potpuno različite ljude isprva malim pomacima koji vremenom postanu tektonski. Drama izrazito precizno i duboko zasjeca neuralgično tkivo poslijeratnog tranzicijskog društva te gotovo bez greške detektira 'povijest bolesti' naših prostora, stoji u obrazloženju stručnog povjerenstva u sastavu Mario Kovač kao predsjednik, te Helena Sablić-Tomić i Nina Violić kao članovi.

Drugu nagradu, među prijavljena ukupno 62 dramska djela, ravnopravno su podijelile Ružica Aščić za tekst "U meni raste", te Valentina Galijatović za "Kod Peregrinovih", dok je treća nagrada pripala Marini Vujčić za tekst "Umri ženski".

Stručno povjerenstvo ove je godine tekstove dobilo pod šiframa, ne znajući autore pojedinih djela, a pristigle su ukupno 62 drame različitih tematskih, svjetonazorskih i estetskih preokupacija u kojima je u prvi plan iskočila tematika vezana uz materijalno i duhovno siromaštvo.

Svečana dodjela Nagrada Marin Držić za 2013. održat će se na otvorenju "Festivala hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevi dani" u HNK-u Split.