Monografija Darka Glavana o galeriji Arteria

Četrnaest godina nakon zatvaranja galerije Arteria i pet godina nakon pogibije povjesničara umjetnosti i kritičara Darka Glavana, njegovi kolege i obitelj u Muzeju Mimara predstavit će monografiju Darko Glavan o galeriji Arteria.

Darko Glavan uspješno je spajao sve oblike umjetnosti. Bio je komparatist, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar s jedne strane te rokerski vuk odnosno glazbeni kritičar s druge, po čemu ga javnost i najviše pamti. Poznavao je mnogo ljudi, bio veliki humanist i s kolegama likovnjacima često propitivao nove fenomene u likovnoj umjetnosti. Tako je postao i dio savjeta Galerije Arteria koja je od 1994. do 1999. godine bila jedna od najvažnijih manjih galerija s velikim izložbama.

Fenomen Galerije Arteria na zagrebačkoj izlagačkoj sceni krio se u otvorenosti za različite stilove i pojave svih umjetnika na sceni. A tu je osobinu imao i Darko Glavan. Podupirao je ideju osnivača i umjetničkoga direktora, Zlatana Vrkljana, o galeriji otvorenih mogućnosti. Jer ovdje su u tih pet godina postojanja svoju umjetnost predstavili slikari, kipari i autori instalacija iz cijele Hrvatske i regije.

Kako Galeria Arteria ne bi otišla u zaborav, monografija je i podsjetnik na aktivne godine izlaganja. Šesdesetak likovnih umjetnika izlagalo je u tada prvoj privatnoj inicijativi u galerijskome poslu. A Darko Glavan ih je nazivao "tvrdom jezgrom" galerije.

Široki dijapazon Darkovih radova i interesa poklapao se i s obitelji Krištofić koja potpisuje dizajn monografije, a 2000. je upravo s Darkom Glavanom i počela s pisanjem ove knjige. Monografija, koja ima 128 stranica, ilustrirana je reprodukcijama djela svih umjetnika koji su prošli galerijom. Ova monografija dovršena je s ljubavlju i entuzijazmom uredničkog kolegija jer je supotpisuju i članovi obitelji Glavan - supruga i sin.

Više pogledajte u videoprilogu!