Industrija porasla drugi mjesec zaredom

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u veljači porasla drugi mjesec zaredom, i to za 1,6 posto na godišnjoj razini, što je više od očekivanja, ali manje nego mjesec prije.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u veljači pala za 2,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na veljaču prošle godine ojačala 1,6 posto. To je sporiji rast nego u siječnju, kada je industrija na godišnjoj razini skočila 2,2 posto, ali veći nego što se očekivalo.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u veljači industrijska proizvodnja porasla za 0,5 posto na godišnjoj razini. Pritom ih je troje očekivalo rast do najviše 2 posto, jedan stagnaciju, a jedan pad od 0,3 posto.

I u veljači su podaci o industrijskoj proizvodnji pozitivno iznenadili tržište, izvijestili su analitičari Raiffeisenbank Austria, ističući u osvrtu na izvješće DZS-a da je proizvodnja porasla drugi mjesec zaredom, i to iznad njihovih, kao i očekivanja konsenzusa analitičara.

U prva dva mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja ukupno porasla za 1,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

U nastavku godine ograničavajući čimbenici oporavka industrijske proizvodnje i dalje će biti slaba domaća potražnja, restrukturiranje najvećih poduzeća te slabija inozemna potražnja, a pozitivan će utjecaj dolaziti od učinka baznog razdoblja, odnosno bitno smanjene industrijske proizvodnje prethodnih godina, zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria.