Svijetleći mozgovi sprječavaju odljev mozgova

Svjetleći mozgovi - Glowbrain - trogodišnji je projekt Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Cilj je u tri godine istražiti matične stanice i njihovu ulogu u oporavku nakon moždanog udara.

Dora Polšek, znanstvena novakinja, miševima kojima je izazvan moždani udar ubrizgava svijetleće stanice. One sadržavaju enzim luciferazu koji se inače nalazi u krijesnicama. Uz njegovu pomoć znanstvenici prate oporavak.

To je dosta važan pristup, takozvani in vivo, snima živu životinju, što nam omogućava da jednu životinju dugo snimamo. To nam omogućava da štedimo živote životinja, rekla je Polšek.

U projektu Glowbrain sudjeluju i poznati znanstvenici iz sedam zemalja Europske unije. Cilj je početi primjenjivati matične stanice u terapiji kod ljudi. To još nije moguće jer, kako ističe prof. dr. sc. Srećko Gajković, voditelj projekta Glowbrain, mora se još mnogo pokusa napraviti na miševima.

Sam projekt je namijenjen Hrvatskoj, hrvatskim znanstvenicima, i Hrvatska se mora uključiti u tu utrku jer ta utrka ne znači samo razvoj novih tehnologija, nego isto tako znači i razvoj novih proizvoda, usluga, a to znači i nova radna mjesta, rekao je Gajković.

Tim su projektom hrvatski znanstvenici još jednom potvrdili da mogu konkurirati razvijenijim zemljama. Do sada je na projektu svijetlećih mozgova zaposleno devet mladih znanstvenika. Njih četvero vratilo se iz inozemstva. Možemo reći da svijetleći mozgovi sprječavaju odljev mozgova.

Više pogledajte u videoprilogu!