Studentska izvedba "Orfeja i Euridike"

Studenti zagrebačkih umjetničkih akademija večeras će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog premijerno izvesti jedno od najpoznatijih i najizvođenijih djela Christopha Wilibalda Glucka, operu Orfej i Euridika, priču o vječnoj ljubavi zbog koje je božanski pjevač i svirač lire spreman otići u podzemni svijet.

Više od 250 studenata zagrebačkih umjetničkih akademija ponovno se okupilo na zajedničkom projektu nakon nekoliko uspješnih predstava ostvarenih proteklih godina.

Solisti, 70 članova zbora i 74 člana orkestra studenti su Muzičke akademije, Akademija dramske umjetnosti sa svim odsjecima zadužena je za produkciju i organizaciju, studenti Akademije likovnih umjetnosti rade vizualni identitet i grafičko oblikovanje promidžbenih materijala te video i scenografiju, a Tekstilno-tehnološki fakultet zahtjevnu kostimografiju.

Predstavom se obilježava 300. obljetnica Gluckova rođenja i to je prvi put u Hrvatskoj da se izvodi izvornik opere koji je on skladao za Beč 1761. Dirigent je Mladen Tarbuk, a redateljica Marina Pejnović, studentica režije s ADU-a.

U ulozi Orfeja na izvedbama će se izmjenjivati dvoje protagonista, bariton Leon Košavić i mezzosporanistica Sonja Runje, čime se postavlja pitanje dvoznačnosti tog lika. Euridiku će tumačiti Hana Hanas i Kristina Owais, a Amora Antonija Dunjko i Patricija Hitrec.

Uz umjetničke akademije na projektu surađuju i studenti zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta.