Manuel Valls novi francuski premijer

Dosadašnji francuski ministar unutarnjih poslova Manuel Valls postat će novi premijer, objavio je u televizijskom govoru predsjednik države Francois Hollande.

Vallsu je 51 godina, a na premijerskoj će dužnosti zamijeniti Jeana-Marca Ayraulta koji je prethodno podnio ostavku. Novi je predsjednik vlade liberal i ima i predsjedničke ambicije. Lijevo krilo socijalističke stranke puno je nepovjerenja prema njemu, piše BBC, ali popularan je među glasačima. Rođen je u Barceloni, francusko državljanstvo je stekao u 20. godini. Zagovara socijalizam na način Tonyja Blaira, napose na gospodarskom polju, zbog čega je nerijetko u osjetljivim odnosima sa strankom. Mnogo je popularniji na desnici nego na ljevici.

Hollande je na televiziji održao govor u kojem je najavio da će glavni cilj nove vlade biti tzv. "pakt o odgovornosti" kojim se kani sniziti doprinose poslodavca kako bi se potaknulo otvaranje novih radnih mjesta, objavio je Reuters i dodao kako je Hollande u tom govoru najavio i snižavanje poreza i radničkih doprinosa.

Hollandeovi vladajući socijalisti loše su prošli na nedavnim lokalnim izborima na kojima su znatno napredovali konzervativci i Nacionalna fronta, stranka krajnje desnice. Iako se rezultati još prebrojavaju, u nedjelju su u drugome krugu lokalnih izbora socijalisti izgubili više od 150 mjesta i gradova. Nacionalna fronta osvojila je 11 mjesta, uglavnom na jugu zemlje.

Glavna oporbena stranka UMP osvojila je nekoliko važnih gradova, poput Toulousea, Limogesa i Saint-Etiennea. Socijalisti su zadržali Pariz i očekuje se da njihova kandidatkinja Anne Hidalgo postane prva gradonačelnica glavnoga grada.

Ministrica stanovanja iz Stranke zelenih Cecile Duflot najvjerojatnije neće biti u novoj vladi, prema parlamentarnim izvorima iz redova socijalista. Ministrica je najavila svoj odlazak iz vlade bude li Valls, s kojim se više puta sukobila, imenovan na premijersku dužnost.

"Predsjednik je gol!"

'Predsjednik je gol!', donosi na naslovnici današnji Liberation, ističući kako Hollande koji mrzi raditi pod pritiskom sada neće moći uzmaknuti te će morati javno i vrlo uskoro otkriti svoje nakane, prenosi AFP. 'Poraz', 'pljuska', 'kazna', 'udarac nogom u stražnjicu', 'udarac batinom', samo su neki od izraza kojima jutrošnje francuske novine opisuju razmjere katastrofe što je pogodila predsjednika države te ističu kako je ovo bio njegov prvi izborni tekst nakon dolaska na vlast u svibnju 2012. 'Osuđen na promjene', piše Le Parisien na naslovnici. Presse Ocean ocjenjuje kako 'više neće biti dovoljna tek kozmetička promjena u ministarskim redovima'.

Najmanje 155 gradova s više od 9000 stanovnika koji su u posljednjih više od stotinu godina bili skloni ljevici, na jučerašnjim se izborima priklonilo oporbenim konzervativcima. Birači su na taj način, piše Liberation, kaznili Hollandea zbog njegove nesposobnosti da unaprijedi drugu po veličini ekonomiju eurozone te da se uhvati ukoštac s nezaposlenošću koja je "zapela" na 10%.