Split se prijavljuje za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Grad Split prijavit će se na natječaj za kandidiranje hrvatskih gradova za Europsku prijestolnicu kulture 2020., za što će Ministarstvo kulture u svibnju ove godine raspisati natječaj, najavio je Igor Baković, savjetnik za kulturu splitskoga gradonačelnika Ive Baldasara.

Nakon raspisivanja natječaja desetak mjeseci trajat će predselekcija prijavljenih gradova kandidata, a u završnicu će ući najvjerojatnije dva grada kandidata koja će se 'pripetavati' za konačni odabir hrvatskog grada kandidata za Europku prijestolnicu kulture 2020., rekao je Baković na konferenciji za novinare.

Konačna odluka o hrvatskom gradu kandidatu donijet će se 2016.

Izviješteno je i da je ove godine iz gradskog proračuna izdvojeno oko tri milijuna kuna za financiranje kulturnih događaja u Splitu. Ukupno je bilo prijavljeno više od 400 kulturnih događaja u Splitu ove godine, čije bi financiranje stajalo 30-ak milijuna kuna. Odlučeno je da se za tu namjenu izdvoji oko tri miljuna kuna, rekao je pročelnik za kulturu u splitskoj Gradskoj upravi Siniša Kuko.

Cjelokupan postupak odabira hrvatskoga grada Europske prijestolnice kulture 2020. provodit će se pod patronatom Europske komisije.