Gumbek za najbolju predstavu "Njuškama" Teatra Exit

Svečanom dodjelom nagrada i projekcijom filma Igora Mrduljaša i Tahira Mujčića Jeste li bili u Zagrebu gospodine Cabaret, u Zagrebu je zatvoren festival cabareta i komedije VII. Gumbekovi dani. Nagradu Gumbek za najbolju humorističnu predstavu dobila je predstava Njuške zagrebačkog Teatra Exit.

Cabaret je uvijek bio gromobran društva, a to su pokazale i neke predstave prikazane na ovogodišnjim Gumbekovim danima, kazao je na svečanoj dodjeli u Histrionskom domu ravnatelj Histriona Zlatko Vitez.

Ove je godine u program festivala posvećenog zagrebačkoj cabaretskoj tradiciji, koji već sedmu godinu za redom organizira glumačka družina Histrion u sjećanje na glumca Mladena Crnobrnju Gumbeka, uvršteno ukupno trinaest ponajboljih ostvarenja iz Hrvatske i regije dijelom čisto cabaretskih, ali i predstava na rubu cabareta, lutkarskih, klaunskih, pa čak i dječja predstava, a obuhvaćen je i neverbalni teatar.

Gumbeka za najbolju mušku ulogu dobio je glumac Davor Svedružić za glumačko ostvarenje u ulozi Stanislava Pajsenovića u predstavi Muke po Iveku Nina Škrabea redatelja Želimira Mesarića u izvedbi Glumačke družine Histrion.

Žiri je Gumbeka za najbolju žensku ulogu dodijelio glumici Sunčani Zelenika Konjević kao Miciki u komediji Bogi Ivač-Znova u režiji Ljubomira Kerekeša i produkciji varaždinskog HNK-a & Kerekeš teatra.

Po mišljenju ocjenjivačkog suda, ovogodišnji se festival odlikuje velikim brojem predstava koje svojim visokim dometima ukazuju na vitalnost i razvoj cabaretskih predstava, ali i onih iz drugih kazališnih područja koje također koriste neke od cabaretskih elemenata.

Stoga je posebna nagrada dodijeljena Marti Crnobrnji, kćerki Mladena Crnobrnje - Gumbeka, za scenografiju u predstavi Operni cabaret Marije Oršić-Magdić u režiji Jasne Žarić i produkciji zagrebačkog HNK.

Statua Gumbek za izniman doprinos oživljavanju cabareta ove je godina pripala dramatičaru i publicistu Nini Škrabeu koji je s Tahirom Mujičićem i Borisom Senkerom bitno pridonio oživljavanju cabareta s crnom komedijom Kavana Torso, ali i nekima od najvećih uspjeha Glumačke družine Histrion.