Kratkometražni Animafest - više od 400 filmova iz cijeloga svijeta

Kratkometražno izdanje Animafesta, koje će se održati od sutra do 8. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol, donosi više od 400 filmova u svim programima, a za konkurenciju i panorame su između 1725 prijava iz sedamdesetak zemalja izabrana 144 filma.

Selekcijom smo dobili ravnotežu u stilovima, temama i tehnikama, ponovno su se istaknuli japanski filmovi, nove generacije njihove nezavisne animacije, imamo putene srednjoeuropske filmove, a zanimljivo je da u studentskoj konkurenciji prevladavaju autorice, rekao je Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta na današnjoj konferenciji za novinare.

Još se čekaju rezultati izbora za dječje filmove, no zasad je u raznim programima i sedam hrvatskih filmova, što je dobar postotak koji pokazuje da hrvatska animacija drži korak sa svjetskom scenom, dodao je.

Producentica festivala Vjera Matković rekla je da festival nudi potpuni pregled svjetske animirane produkcije nastale u protekle dvije godine, tradicionalno jakih kinematografija Kanade, Francuske, Velike Britanije, Južne Koreje i Japana te manje poznatih, singapurske i tuniške.

Prema njezinim riječima, Animafest je i jedina prilika da hrvatska publika pogleda izabrane filmove u kinima, ali nastoji se predstaviti animacija izvan kino platna, pa će se organizirati izložbe u suradnji s Muzejem suvremene umjetnosti i ULUPUH-om i koncerti.


Novina ovogodišnjeg Animafesta - međunarodni znanstveni skup Animafest Scanner

U sklopu 24. Animafesta, ove će se godine prvi put održati međunarodni znanstveni skup Animafest Scanner, na kojem će vodeći svjetski povjesničari i teoretičari animacijskih studija govoriti o temama vezanima uz ovogodišnje programe, od lutka-filma i proširene animacije do suvremene svjetske animirane produkcije i poetike Jurija Norštejna.