Film 'Od zrna do slike' nagrađen u Montrealu

Dokumentarni film Branka Ištvančića Od zrna do slike, snimljen u produkciji HRT-a, koji je sudjelovao u glavnom programu 32. međunarodnog festivala filmova o umjetnosti (FIFA) od 20. do 30. ožujka u Montrealu, dobio je prestižnu nagradu Liliane Stewart Award.

Ta ugledna nagrada utemeljena je 2011. sa svrhom prepoznavanja najboljih dokumentarnih filmova u svijetu dizajna i umjetnosti.

Međunarodni festival filmova o umjetnosti (FIFA) neprofitna je organizacija posvećena promicanju i predstavljanju najboljih svjetskih produkcija filmova o umjetnosti. Jedanaest dana, koliko traje natjecateljski program, ujedno je najvažniji godišnji događaj takve vrste u svijetu te središte susreta umjetnika i stručnjaka iz likovnih i filmskih zajednica.

Na ovogodišnjem festivalu prvi je put u programu sudjelovao film iz Hrvatske. Od 266 filmova pristiglih iz 38 zemalja, u konkurenciju glavnog programa uvršten je među 38 filmova koji su se natjecali za 12 nagrada.

Film Od zrna do slike istražuje kulturu i umjetnički izričaj hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini. Fokus priče je na slamarkama, bačkim narodnim umjetnicama koje su svoj idealni medij pronašle u ekološkom materijalu slami iz koje su stvarale slike, skulpture i različite predmete. Film oslikava povezanost njihove svakodnevice i umjetničkog izričaja te njihov specifični socijalni i nacionalni položaj.

Nakon što je premijerno prikazan u službenoj selekciji na festivalu Zagrebdox 2012. Od zrna do slike sudjelovao je na festivalima diljem svijeta te osvojio nagradu Gold Camera za najbolji dokumentarni film na festivalu u Los Angelesu i nagradu Grand Prix za najbolji film festivala u Rumunjskoj, a u Hrvatskoj je nagrađivan nagradama Grand Prix za najbolji film, najbolju režiju i nagradom za najbolji film prema ocjeni publike.