Vlada ustupila Audije MUP-u - državna uprava bez papira

Vlada je Odlukom o ustupanju na korištenje službenih automobila, 11 nabavljenih luksuznih i skupih automobila Audi A6 3,0 TDI quattro, koji su bili predviđeni za druga ministarstva, ustupila na korištenje Ministarstvu unutarnjih poslova.

Prema prijedlogu odluke, ministarstvo koje ustupa vozilo MUP-u plaćat će mjesečne leasing rate, a MUP će plaćati troškove održavanja koji nisu navedeni u ugovoru o operativnom leasingu te gorivo. Korisnici koji su dobili te automobile nisu ih tražili. Vozila koja su trebala ići u ministarstvo, ići će policiji, a u zamjenu će ministarstva dobiti automobile srednje klase, rekao je ministar obrane Ranko Ostojić.

Prijedlogom zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi Vlada je predložila uspostavu središnjega državnog portala kao jedinstvenog virtualnog upravnog mjesta, kako bi se svima koji imaju propisano pravo omogućila dostupnost podataka koje prikupljaju institucije u javnom sektoru. Nakon što se novi sustav uspostavi, građani koji traže usluge državne uprave ne bi više trebali radi ostvarenja svojih zahtjeva prilagati isprave ili dokumente, odnosno naći se u labirintu birokratskih procedura, izjavio je ministar uprave Arsen Bauk. Istaknuo je kako građani i poslovni subjekti ne moraju znati podjele odgovornosti unutar državnih tijela i javnih službi te gubiti vrijeme istražujući gdje se rješavaju pojedini zahtjevi, već im država mora osigurati najjednostavniji način pristupa uslugama.

Vlada je danas prihvatila prijedlog izmjena Zakona o elektroničkim komunikacijama, kojima predlaže da se Agencija za regulaciju tržišta željezničkih usluga (ARTZU) pripoji Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM). Tako bi nastala nova jedinstvena nacionalna regulatorna agencija - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, koja bi zbog prepoznatljivosti zadržala kraticu HAKOM. Pripajanjem će, kako je na sjednici Vlade istaknuo ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, biti ostvarene uštede u državnom proračunu od 2,3 milijuna kuna u ovoj godini te po 3,5 milijuna kuna u 2015. i u 2016.