Gordana Garašić - prva hrvatska generalica

Brigadirka Gordana Garašić postala je prva hrvatska generalica. Jučer joj je taj čin dodijelio hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović, na prijedlog ministra obrane, a za potrebe obavljanja generalske dužnosti savjetnice za rodna pitanja u Zapovjedništvu operacije potpore miru ISAF u Afganistanu.

MORH navodi da je Garašić dodijeljen privremeni čin brigadne generalice, budući da će na dužnosti savjetnice za rodna pitanja u Zapovjedništvu operacije potpore miru ISAF u Afganistanu provesti godinu dana, nakon čega bi mogla dobiti i trajno promaknuće.

Kao savjetnica zapovjednika misije ISAF za rodna pitanja, generalica Garašić surađivat će s afganistanskim vlastima, misijom UN-a u Afganistanu, nevladinim organizacijama i drugima koji se bave pitanjima rodne ravnopravnosti, odnosno pravima žena. Njezin posao uključivat će obuku, potporu i rad s lokalnim vlastima radi integriranja rodne perspektive u sve aspekte života i rada afganistanskih vlasti i društva.

Generalici Garašić ta misija neće biti prvi susret s Afganistanom. Ondje je već odradila šestomjesečni mandat 2010., kad je u misiji ISAF obnašala dužnost načelnice Odjela za personalne poslove u Regionalnom zapovjedništvu Sjever (RCN). Uz to, bila je i pravna savjetnica zapovjednika RCN-a, piše Hina.

Prva hrvatska generalica Gordana Garašić karijeru je započela u MUP-u u kolovozu 1994., a u MORH-u je od veljače 1995. Diplomirala je na Pravnom fakultetu. Pravosudni ispit položila je 2006. Tijekom karijere obnašala je niz dužnosti, a među najvažnijima je ona vojne savjetnice u predstavništvu RH pri NATO-u i EU te pomoćnice savjetnika predsjednika RH za obranu. Od lipnja 2012. do lipnja 2013. školovala se u učilištu "Dwight E. Eisenhower", školi za nacionalnu sigurnost i strategiju resursa Nacionalnog obrambenog sveučilišta, gdje je stekla zvanje magistra. Privremeni čin generalice dodijeljen joj je u skladu sa Zakonom o službi u Oružanim snagama RH.