Dijalog tehnologije i umjetnosti u Tehničkom muzeju

Nakon uspješnih prezentacija u Beču i Steyru, izložba "Vama na usluzi: umjetnost i svijet rada" došla je i u Tehnički muzej u Zagrebu. Izložba otvara nov prostor umjetničkog diskursa, uspostavlja dijalog između tehnologije i umjetnosti te analizira različite aspekte rada u kontekstu aktualne ekonomske i društvene krize u središnjoj i istočnoj Europi.

Umjetnički radovi na izložbi prikazuju različite pristupe ubrzanoj transformaciji procesa rada, s naglaskom na utjecaj mehanizacije i automatizacije na naše živote. Izložba problematizira mogućnosti i rizike koje donose postojeći oblici rada.
 
Umjesto postavljanja izložbe u zasebnu izložbenu dvoranu, umjetnički radovi postavljeni su kao intervencije u stalni postav muzeja, čine se posjetitelji suočavaju s perspektivama neuobičajenim za muzej tehnike.
 
Crveni stolci prekriveni materijalom od reciklirane radne odjeće i naljepnice na podu koje je dizajnirao Walking Chair Design Studio vode posjetitelje od izloška do izloška i povezuju muzejske odjele.

Umjetnici postavljaju ciljana pitanja o društvu rada: kako se rad mijenja? Kada je povlastica, a kada opterećenje? Što znači automatizacija radnog procesa? Jesu li današnje društvo znanja i ekonomija uslužnih djelatnosti budućnost našega radnog vijeka? Što znači biti fleksibilan i mobilan? Kako rad i nezaposlenost utječu na to kako se doživljavamo?

Izložba je otvorena do 30. rujna 2014. godine.