Kako direktoru dati otkaz i spasiti svoj radni kolektiv?

Zagrebački plesni centar ugostit će od 4. do 6. travnja Anarhistički sajam knjiga, koji već deset godina okuplja izdavačke kuće, grupe, projekte i pojedince uključene u slobodarski pokret, ne bi li uz pomoć knjiga, novina i časopisa te predavanja što širem krugu ljudi približio anarhističku literaturu i djelovanje.

Jubilarni Anarhistički sajam knjiga otvorit će se u poslijepodnevnim satima, kada će se održati i razgovor o prosvjedima grupe Lampedusa u Hamburgu protiv europske rasističke politike te represije na svim razinama. Pokušat će se dati kratak pregled i osvrt na posljednje mjesece i aktualnu situaciju u tom gradu, a govorit će se i o povezanosti samoorganiziranog prosvjeda izbjeglica i anarhističkih ideja i borbi.

Nakon toga slijedi predavanje "Kako direktoru dati otkaz i spasiti svoj radni kolektiv?" o osnovama radničkog samoupravljanja i njegova pojavljivanja tijekom povijesti te predstaviti nekoliko svježih i uspješnih primjera iz Hrvatske, regije i svijeta. Radničko samoupravljanje prvi  je teorijski iznio francuski filozof i anarhist Pierre-Joseph Proudhon i ta ideja je i danas temeljno polazište mnogih anarhista, pogotovo anarhosindikalista.

Idući dan održat će se predavanje "Veganstvo, ateizam i punk politika" o tome zašto su punk, DIY, veganstvo i ateizam, kao simbol slobode na svim razinama, uopće povezani s radikalnim idejama te razgovor o suvremenim koncetracijskim logorima, odnosno širenju centara za strance po cijeloj Europi, koji stvaraju sve gušću mrežu crnih točaka na mapi i označavaju sve dublje okretanje fašizmu u glavama ljudi.

Bit će tu i prezentacija današnjih globalnih ustanaka i njihov odnos prema kontroli, građanstvu i demokraciji koja će pokušati odgovoriti koje su to poveznice koje spajaju "okupirane trgove i zapaljene policijske automobile".

Gosti iz BiH govorit će o svakodnevnim protestima u toj zemlji, prvim eksperimentima s direktnom demokracijom i organiziranjem građana putem plenuma te najvećim problemima s kojima se suočavaju, pritiskom represivnih tijela, optužnicama za terorizam, unutrašnjim previranjima, NVO-izaciji dijelova pokreta.

U nedjelju će sajam trajati do 15 sati. Osnovni troškovi sajma namjeravaju se pokriti žonglerskom zabavom u Dvorani za izvedbene umjetnosti Medika u večernjim satima prvog dana održavanja sajma.