"Hrvatski Titanik" najposjećenija ronilačka atrakcija

Ako niste znali, i hrvatski Jadran ima svoj Titanik. Austrougarski putnički brod Barun Gautsch prije 100 godina naletio je na minu i potonuo u rovinjskom akvatoriju. Brod je danas jedna od naših najposjećenijih ronilačkih atrakcija.

Putnički parobrod dugačak 85 metara 12. je kolovoza 1914. isplovio iz Kotora prema Trstu. Na njemu je bilo 500-tinjak putnika. Idućega, kobnog dana, krenuvši s Veloga Lošinja u rovinjskim je vodama naišao na austrougarsko minsko polje. Potonuo je u sedam minuta. Spašeno je samo 180 putnika.

Sto godina nakon potonuća - ronilačka ekspedicija. 1994. i 2003. sudjelovali smo u dvije istraživačke ekspedicije koje su primarno bile u funkciji zaštite i istraživanja lokaliteta, a na tim ekspedicijama je izvađeno 78 predmeta, izjavio je Gracijano Kesać, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre.

To su bili uglavnom uporabni predmeti danas pohranjeni u povijesnom muzeju. No vrhunska je atrakcija iznimno dobro očuvana olupina Baruna Gatuscha. Njoj u pohode dolaze ronioci iz cijeloga svijeta.

Na obilježavanje 100. godišnjice potonuća Baruna Gautscha došli su novinari iz sedam europskih zemalja.