"Ana Karenjina" - baletni spektakl kakav dugo nije viđen

Jedan od najpoznatijih svjetskih romana, Tolstojeva "Ana Karanjina", i 150 godina od nastanka nepresušna je inspiracija kazališnim, filmskim, a u naše vrijeme i baletnim autorima. Ana je sinoć prvi put zaplesala i u zagrebačkom HNK, u baletnom spektaklu kakav dugo nije viđen u nas...

Rasplesana i lijepa Ana Karenjina ima sve ono na čemu bi joj pozavidjele žene - udana je za postarijeg uglednog dužnosnika, kojemu je rodila sina, i njezin položaj u društvu ne može biti bolji. Ali kobni susret s mladim zanosnim grofom Vronskim početak je njezina kraja. Njezina je najveća trgedija to što je prvo upoznala majčinsku ljubav, a zatim onu pravu, strastvenu, žensku te se te dvije ljubavi kose.

Tolstojev roman, vrhunac književnog realizma, postavljen u Zagrebu na izabranu glazbu Petra Iljiča Čajkovskog, dramatična je i potresna baletna priča. Žrtve neobuzdane i autodestruktivne Ane, koja prkosi sebi i društvu, su suprug i ljubavnik.

Zagrebačka "Ana Karenjina" velika je i raskošna plesna priča, ispričana kao snažan psihološki balet, s naglaskom na međusobne odnose, ali i društveni kontekst u kojem se zbiva ta tragična ljubavna romansa. Pokušalo se ne pročavati samo trokut Karenjine, Vroskog i njezina muža, nego je šansa dana i drugim likovima. U tome je, uz maestralne kreacije troje glavnih junaka, važna uloga i baletnog ansambla, koji pršti energijom.

Napokon se u zagrebačkom HNK dogodila predstava za koju u svakom pogledu vrijedi preporuka - pogledati.