Počinje 19. lutkarsko proljeće

U Hrvatskom domu u Vukovaru danas se svečano otvara 19. lutkarsko proljeće, na kojem će nastupiti 16 lutkarskih kazališta iz Hrvatske, BiH, Mađarske i Srbije. Bit će izvedeno više od 80 predstava. Manifestacija se održava od 7. do 12. travnja u gradovima i općinama u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Osim u Vukovaru, Vinkovcima, Županji, Iloku i Otoku te desetak vukovarsko-srijemskih općina, predstave će se izvoditi i u Orašju (BiH). Ovogodišnji domaćin Lutkarskog proljeća je Scena "Martin" Hrvatskog doma iz Vukovara.

Održat će se i nekoliko lutkarskih radionica za odgojitelje, nastavnike i učenike vukovarskih osnovnih škola. U 19.30 u galeriji "Oranžerija" Dvorca Eltz bit će otvorena izložba Zlatka Boureka "Teatar nakaza - kazalište figura", a potom će u istom prostoru biti dodijeljene povelje i nagrade 19. lutkarskog proljeća.

Nagrada za životno djelo za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva bit će dodijeljena Vjekoslavu Voji Radoičiću iz Rijeke, a za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva Jadranki Popović Miljko iz Mostara.