Izložba jednog od najvećih svjetskih fotografa

U Hrvatskom društvu likovnih umjetnika, popularnoj Džamiji, otvorena je retrospektivna izložba jednog od najvećih svjetskih fotografa Petera Lindbergha. Njegov dolazak u Zagreb za mnoge je događaj godine jer posljednji je put u Europi, točnije u Beču, izlagao prije 16 godina.

Izložbeni radovi, čiji je zagrebački postav osmislio sam Lindbergh, odabrani su iz dvaju zasebnih umjetničkih serija "Images of Women" i "The Unknown" od kuda i proizlazi naziv izložbe.

Dobitnik brojnih nagrada između kojih i fotografskog oskara Lucie Award za dostignuća u modnoj fotografiji, Lindbergh je poznat prvenstveno po tome što je kroz svoje fotografije stvorio svjetske supermodele. Godine 1990. snimio je crno-bijelu naslovnicu britanskog Voguea s Naomi Campbell, Cindy Crawford, Tatjanom Patiz, Christy Turlington i Lindom Evangelistom.

Zanimljivo je kako u početku njegova rada nitko nije niti mogao slutiti da će postati jedan od najpoznatijihi najcjenjenijih modnih fotografa jer ugled nikada nije stjecao kroz trend ili stil već je za njega, kako sam kaže, žena uvijek važnija od odjeće koju nosi.

Danas s Fotoshopom sve postaje lako i više nitko ne razmišlja o ženi. Sve se može popraviti, u sve možete intervenirati i tako dobijemo ženu u kojoj nema života i koja izgleda kao plastična vrećica. Meni je to grozno, rekao je za HTV Lindbergh.

Izložba je otvorena do 10. svibnja.